Eveniment

Kovesi, despre comunicatul retras de pe site: Este în continuare pe site. Nu a fost retras niciodată

Kovesi, despre comunicatul retras de pe site: Este în...

Autor: Oana Despa

27.02.2018, 16:19 252

"Ministrul Justiţiei a motivat că se impune revocarea mea deoarece s-a emis un comunicat de presă emis de DNA într-un anumit dosar, s-a făcut trimitere la aspecte de oportunitate a elaborării unei HG. Aş vrea să spun că acest comunicat de presă, care a fost postat pe site-ul instituţiei la data de 22 septembrie 2017, a vizat o cauză în care au fost anunţate anumite măsuri prin care anumitor persoane li s-a adus la cunoştinţă că au fost suspecte în cauză şi s-a cerut procurorului general sesizarea Camerei Deputaţilor pentru promovarea unei cereri de efectuarea urmăririi penale în cazul unui fost ministru", a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Procurorul şef DNA a precizat că respectivul comunicat de presă, care priveşte ancheta în dosarul Belina, a fost emis cu respectarea în totalitate a dispoziţiilor legale, naţionale în materia comunicării publice, documentul conţinânf foarte pe scurt, "pe un ton neutru, starea de fapt şi aspecte care vizează elementele pe care procurorii le investighează în acest dosar".

"O descriere a situaţiei de fapt dintr-un comunicat nu poate constitui o exercitare a conducerii instituţiei cu încălcarea limitelor de competenţe, aşa cum susţine ministrul Justiţiei. Aş vrea să spun că trec la punctul 6: lipsa de asumare a unei încălcări a unor prevederi constituţionale şi legale şi domnul ministru nu ştiu cum a verificat această informaţie şi susţine că acel comunicat de presă a fost retras de pe site-ul instituţiei. Acel comunicat nu a fost retras niciodată, este o susţinere neadevărată, nu a existat niciun fel de justificare în spaţiul public că a fost retras, acest comunicat de presă a rămas pe site-ul instituţiei, este în continuare şi oricând poate fi verificat acest aspect", a declarat Laura Codruţa Kovesi, precizând că acesta este încă un motiv nereal pentru care i se cere revocarea.

Precizarea procurorului-şef DNA vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în cadrul prezentării raportului său, că un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind dosarul Belina ar fi fost retras de pe site-ul direcţiei.

"Statuările ale Curţii Constituţionale, prin decizia nr 757/2017, au fost necesare ţinând seama şi de comunicatul DNA prin care această instituţie a arătat că prin cele două hotărâri de Guvern mai sus menţionate «au fost încălcate prevederile Constituţiei României , cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 şi cu OUG 107/2002 (...)», afirmaţii de natură a eija DNA în evaluator, fără nicio distincţie, inclusiv a aspectelor de oportunitate a elaborării unor hotărâri de Guvern, în contradicţie cu cadrul constituţional de referinţă. (...) Ulterior, afirmând faptul că cele cuprinse în comunicatul mai sus menţionat au exprimat simple opinii ale instituţiei, DNA a retras comunicatul", se arată în raportul prezentat de ministrul Justiţiei, la punctele 5 şi 6 de revocare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO