Eveniment

Legea salarizarii unitare: Contabilii de la stat sunt in ceata si nu stiu cum sa calculeze salariile

Legea salarizarii unitare: Contabilii de la stat sunt in ceata si nu stiu cum sa calculeze salariile
21.01.2010, 23:12 910

La trei saptamani de la intrarea in vigoare a legii salarizariiunitare, contabilii din institutiile de stat nu stiu inca cum sacalculeze salariile angajatilor.

Confuzia generala: legea spune ca salariile nu scad (o partedintre sporuri sunt incluse in salariul de baza), dar nu da niciogarantie despre pastrarea veniturilor la nivelul anului trecut. Maiexact, bugetarii stiu ca salariile vor ramane la fel, dar nu sestie care sporuri vor fi pastrate.

Toata lumea asteapta norme suplimentare. Guvernul avea peordinea de zi a sedintei de miercuri discutarea normelor deaplicare a legii salarizarii unitare, dar decizia a fost amanatapentru o sedinta speciala care va avea loc luni.

"Credem ca unele sporuri vor ramane pe dinafara in ciudafaptului ca se garanteaza, prin lege, salariul de anul trecut. Defapt problema este ca legea stipuleaza ca salariul este garantat,dar nu si venitul. Avem motive sa credem ca veniturile vor scadea,dar asteptam detalii suplimentare", spune Florian Stroe, directorulfinanciar al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti.

Reprezentantii Liceului Miguel de Cervantes din Bucuresti, ca sicei ai Scolii 152 din Capitala spun ca nu stiu inca sa calculezesalariile pentru ianuarie, pentru ca nu s-au lamurit inca cesporuri intra automat la salariul de baza.

Legea salarizarii unitare include in salariul de baza sporurile,dar nu toate, si, incercand sa garanteze stabilitatea veniturilor,actul normativ stipuleaza ca acele sporuri care nu sunt incluse insalariu vor fi reglementate prin norme suplimentare, care insaintarzie.

Alte institutii sunt mai norocoase. Reprezentantii Curtii deConturi spun ca nu au multe neclaritati in aplicarea legii, pentruca si institutia are un regim special, un regim in care nu seaplica atatea sporuri care dau bataie de cap contabililor.

"Singura nelamurire se refera la aplicarea sporului stiintificde doctor. Nu stim ce se va intampla cu el", spun reprezentantiiinstitutiei.

"Cu siguranta vor aparea actele normative si ordinul celor doiministri, ministrul muncii si ministrul finantelor, pana cand sevor calcula salariile pentru luna ianuarie, pentru ca exista catevaneclaritati. Sa vedem ce se va decide in sedinta de guvern deluni", spune Valentin Mocanu, secretar de stat in MinisterulMuncii.

"Singurele venituri care vor scadea sunt cele ale profesorilorcare aveau si salarii de merit, care se acorda pentru un procent de15% din profesorii fiecarei institutii si se va scadea si procentulde 2% pentru fondul de premiere de care beneficiau pana acumprofesorii", spune Liviu Pop, secretar general in FederatiaSindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

40.000 din cei 271.000 de profesori din Romania vor avea salariimai mici de luna viitoare, cand li se va scadea veniturile cu 10%(cat reprezinta gradatia de merit).

Cele mai mari salarii pe care le poate obtine un profesor suntin invatamantul superior, de cateva mii de lei pe luna. La polulopus se afla profesorii debutanti din invatamantul preuniversitar,care castiga incepand cu 778 de lei net.

50.000 de bugetari castiga sub 707 lei

Pe de alta parte, circa 50.000 de bugetari vor avea salarii maimari incepand cu prima luna a acestui an, ca urmare a intrarii invigoare a legii salarizarii unitare.

Acestea sunt singurele cresteri salariale de care vor avea partein acest an, majorarile fiind bugetate numai pentru angajatii de lastat care castigau anul trecut intre 600 si 705 lei pe luna.

"Incepand cu luna ianuarie, vor creste numai salariile brute alebugetarilor care castiga mai putin de 705 lei. Ultimele calculearata ca pana in 50.000 de bugetari castigau anul trecut intre 600si 705 lei", sustine Mocanu.

In prezent, exista doua salarii minime, unul in sectorul privat,de 600 de lei si unul in sectorul public, de 705 lei, care a fostmajorat odata cu aplicarea legii salarizarii unice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO