Eveniment

Liberalii cer Guvernului sa elimine conditiile impuse investitorilor straini

06.02.2003, 00:00 15

PNL a cerut Guvernului si primului ministru, pentru a doua oara in ultima saptamana, sa reexamineze Ordonanta privind regimul strainilor, pentru a elimina atat conditiile "absurde" impuse investitorilor straini, cat si orice fel de discriminare intre acestia, a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al liberalilor, deputatul Eugen Nicolaescu.
Liberalii sustin ca Ordonanta 194/2002 contine masuri antieconomice si antisociale, prin fixarea unor conditii severe si discriminatorii pentru demararea unei afaceri in Romania. Prin acest act normativ este impus un prag de 100.000 de euro cetatenilor straini care vor sa investeasca in Romania. Exceptie fac cetatenii statelor UE.
"PSD a ignorat criticile formulate de PNL pe aceasta tema, dar premierul Adrian Nastase a anuntat, dupa intalnirea cu omologul sau maghiar, ca cetatenii maghiari care doresc sa investeasca in Romania vor beneficia de un prag minim de doar 15.000 de euro, de aproape sapte ori mai mic decat suma impusa celorlalti investitori din afara UE, SUA, Japoniei si Canadei", a mentionat Nicolaescu.
El considera ca acesta decizie a premierului creeaza discriminari majore intre investitorii unguri si ceilalti investitori din zona, pentru care se aplica in continuare pragul minim de 100.000 de euro.
"Este inadmisibil ca legislatia romana sa fie fundamentata pe simpatiile lui Adrian Nastase sau pe interesele de partid ale PSD. Acest fapt dovedeste nu doar lipsa de seriozitate a actualului Executiv, ci si dispret fata de principiile de drept si interesele Romaniei", a spus deputatul PNL.
Premierul Adrian Nastase s-a intalnit la sfarsitul saptamanii, la Congresul UDMR de la Satu Mare, cu premierul ungar Peter Medgyessy. Cei doi prim-ministri au convenit ca Guvernul roman sa diminueze de la 100.000 de euro la 15.000 de euro pragul minim impus cetatenilor ungari care doresc sa faca afaceri in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels