Eveniment

Ce măsuri ia Guvernul? China a provocat României în 2019 cel mai mare deficit comercial dintre statele partenere în comerţul internaţional: 22% din întregul deficit de 17 mld. euro, adică 3,7 mld. euro. Apoi urmează Ungaria, cu un deficit de 2,7 mld. euro

Autor: Miruna Diaconu

13.06.2020, 17:00 63669

România a avut  în 2019 un deficit comercial cu China de 3,7 mld. euro, adică 22% din deficitul comercial înregistrat, de 17 mld. euro.

Criza actuală va reseta relaţiile dintre Occident şi China. Ţările din vestul Europei şi Statele Unite îşi storc minţile gândind cum să-şi reducă dependenţa de China, dar una este intenţia şi alta fapta. China produce ieftin, competi­tivitatea ei prin preţ este superioară tuturor econo­miilor europene. Preţul bun al produselor chinezeşti a provocat României anul trecut un deficit comercial de 3,7 mld. euro, adică 22% din întregul deficit comercial al ţării de 17 mld. euro.

România a importat produse „Made in China“ de 4,5 miliarde euro în 2019, pe când, la capitolul exporturi către China, România a exportat de doar 758 milioane euro. Importurile din China au avut o pondere de 5,3% din totalul de importuri, pe când exporturile către China au reprezentat 1,1% din total exporturi.

„Şi acum, dar şi într-o perioadă normală, distanţa dintre noi şi China face dificile afacerile şi ca atare e preferabil să avem cât mai apropiate sursele de aprovizionare. China a fost sursa de contaminare, ei au anunţat foarte târziu şi e posibil să păţim pe viitor situaţii similare, iar ca să previi aşa ceva preferi să răreşti relaţiile cu respectivii“, spune Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

În privinţa partenerilor comerciali ai României, cel mai important dintre aceştia este Germania, atât când vine vorba de importuri cât şi la exporturi. Astfel că România a importat în 2019 produse de circa 17 miliarde euro, dar a exportat doar 15 miliarde euro, adică un deficit comercial de aproape 2 miliarde euro (mai exact 1,94 miliarde euro). Ponderea importurilor din Germania reprezintă 20,2% din totalul de importuri, pe când exporturile către Germania reprezintă 22% din total.

Odată cu pandemia de COVID-19, Româ­nia, fiind foarte dependentă de China, ar tre­bui să îşi regândească această poziţie comercială, astfel încât în situaţii similare să poată face faţă cererii mari de produse sani­tare şi medicale, dar nu numai, crede Ionescu.

„Firmele româneşti au început să primească comenzi din partea europenilor pentru mărfuri care înainte se luau din Turcia. Există un curent de a încerca să rezolvăm pe plan european nevoile. La nivelul României, am iniţiat mai multe proiecte prin care încercăm să facem pe plan naţional o serie de materiale şi produse unde eram dependenţi de piaţa chineză, atât pentru nevoile naţionale cât şi pentru cele europene. Acţionăm pe două fronturi, să ne găsim surse de aprovizionare europene şi să încercăm să rezolvăm pe plan naţional o serie de nevoi de aprovizionare cu materii prime şi echipamente“, explică Mihai Ionescu.

În relaţia cu China, România are un deficit de 3,7 miliarde euro, fiind cel mai mare  din topul principalelor ţări partenere comerciale ale României. Urmată de China este Ungaria, ţară din care România importă mai mult decât exportă. Astfel că România importă din Ungaria de circa 6 miliarde euro, pe când exporturile se ridică la o valoare de doar 3,3 miliarde euro, iar deficitul comercial fiind de 2,7 miliarde euro. Şi aici România este în pierdere.

România, de multe ori, în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială, se uită către Polonia, dar şi în această situaţie România importă cu 2,7 miliarde euro mai mult decât exportă, astfel că importurile din Polonia sunt de 5,1 miliarde euro, pe când exporturile sunt de 2,4 miliarde euro.

România exportă mai mult decât importă şi din ţări precum Rusia (deficit export-import de 1 miliarde euro), Turcia (1,6 miliarde euro), Olanda (1,2 mld. euro), Austria (1,1 mld. euro), Cehia (450 milioane euro) şi Italia (102 milioane euro).

Deşi toată ţările europene, inclusiv România încearcă să diminueze dependenţa lor faţă de China, odată cu actuala pandemie, atenţia statelor s-a îndreptat foarte mult către producţia naţională, iar România a putut produce local multe produse ce priveau criza sanitară. Astfel că, în viitor China va rămâne totuşi un partener comercial important pentru România, spune Mihai Ionescu, dar cât se poate ar trebui să se producă local, astfel încât în situaţii similare cererea să fie satisfăcută de ofertă.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR): Şi acum, dar şi într-o perioadă normală, distanţa dintre noi şi China face dificile afacerile şi ca atare e preferabil să avem cât mai apropiate sursele de aprovizionare. China a fost sursa de contaminare, ei au anunţat foarte târziu şi e posibil să păţim pe viitor situaţii similare, iar ca să previi aşa ceva preferi să răreşti relaţiile cu respectivii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO