Eveniment

MEDIAFAX/ ALEPH NEWS. DIICOT arestează un spion al Rusiei. Un român este acuzat pentru trădare după ce acesta ar fi vândut secrete militare Rusiei

MEDIAFAX/ ALEPH NEWS. DIICOT arestează un spion al...

Autor: Mediafax

24.05.2024, 11:19 1067

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru că, în ultimii doi ani, a spionat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea şi a trimis informaţii şi fotografii către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

„La data de 23.05.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea unui inculpat (cetăţean român), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trădare. Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, anunţă DIICOT.

Potrivit sursei citate, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă.

A fost sesizată Curtea de Apel Bucureşti care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ”Vlad Ţepeş” . Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.