Eveniment

MEDIAFAX/ ALEPH NEWS. Plănuiau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero"

EXCLUSIV: Plănuiau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. 2-3 luni mai strângeţi din dinţi. După aia ştim cu cine vorbeşti: ministru, secretar de stat, e altă treabă. Credeţi-mă! După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero şi avem un mare hanicap, pentru că venim: „A! Păi voi aţi fost cu… ăialalţii!”.

Autor: Sorina Matei

24.05.2024, 13:41 2126

Procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Florian Coldea, general SRI (r.), fost prim adjunct şi fost director interimar, dar şi pe Dumitru Dumbravă, general SRI (r.), fost şef al Direcţiei Juridice a SRI şi fost secretar general pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Tot de trafic de influenţă sunt acuzaţi de DNA şi avocatul Doru Trăilă şi omul de afaceri Dan Tocaci.

Cei 4 au fost plasaţi de DNA sub măsura preventivă a controlului judiciar sub cauţiune, pentru fiecare din generalii (r.) SRI fixându-se o cauţiune de 500.000 de lei pe care trebuie să o plătească în decurs de 1 săptămână.

De asemenea firmele SC Wise Line Consulting şi Strategic Sys SRL – ale celor doi generali – sunt acuzate de DNA de spălare de bani.

Procurorii DNA menţionează că „în perioada martie 2023 – aprilie 2024, numiţii Coldea Florian, Dumbravă Dumitru şi Trăilă Doru – Florel, acţionând ca membrii ai unei echipe ce pretinde că poate influenţa actul de justiţie şi chiar să îl controleze, au fundamentat încă din anul 2019 un mod de operare prin încheierea unui contract cadru de consultanţă între S.C.P. „Doru Trăilă şi Asociaţii” şi SC Wise Line Consulting SRL (fostă Intell Cube Consulting SRL, societate controlată de către Dumbravă Dumitru), şi ulterior prin încheierea unui contract de consultanţă generală între SC Wise Line Consulting SRL şi SC Strategic Sys SRL (societate controlată de către Coldea Florian), ambele având ca scop ascunderea legăturii între beneficiarul serviciilor de asistenţă juridică şi numiţii Coldea Florian şi Dumitru Dumbravă, beneficiind şi de sprijinul numitului Tocaci Dan - Victor, au pretins de la numitul Hideg Robertino - Cătălin suma de 700.000 de europentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor din cadrul Tribunalului Bucureşti şi respectiv ai Curţii de Apel Bucureştiîn vederea pronunţării unor hotărâri favorabile martorului denunţător, în dosarul nr. 27485/3/2022. 

Pretinderea a fost urmată de acceptarea promisiunii sumei de 600.000 de euro şi de încasarea efectivă a sumei de 438.000 de lei şi 38.000 de euro, iar pentru încasarea diferenţei până la suma de 600.000 de euro şi pentru a-l determina pe martorul Hideg Robertino - Cătălin să renunţe la demersurile judiciare de denunţare a faptelor de corupţie au exercitat acte de constrângere psihică asupra acestuia şi au declanşat procedura de executare silită atât împotriva sa ca persoană fizică, cât şi împotriva firmei SC Sanimed Internaţional Impex SRL”.

DNA arată că la începutul anului 2023, Dan Tocaci i-ar fi propus lui Cătălin Hideg să îl pună în legătură cu Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, sens în care i-ar fi pretins acestuia suma de 2000 de euro pentru o deplasare în Monaco în scopul unor discuţii cu Bogdan Neidoni, apropiat al lui Coldea, care ar fi intermediat întrevederea.

 

Numitul Tocaci Dan – Victor i-a prezentat pe numiţii Coldea Florian şi Dumbravă Dumitru ca fiind fondatorii „statului paralel”,persoane puternice, cu influenţă asupra magistraţilor, creându-i martorului denunţător convingerea că sunt singurii care te pot salva atunci când „intri în malaxor”.

 

(... )Declaraţia martorului denunţător în sensul că numitul Coldea Florian şi persoanele din echipa acestuia i-au fost prezentaţi ca fiind singurii în măsură să îl ajute să îşi păstreze libertatea şi să îşi desfăşoare în continuare activitatea comercială se coroborează cu discuţiile înregistrate în mediul ambiental (...)În luna iulie 2024, în timp ce se afla la o terasă din municipiul Bucureşti, martorul Hideg Robertino – Cătălin a fost prezentat de către un om de afaceri numitului Coldea Florian, împrejurare în care acesta i-a spus că are cunoştinţă despre problemele judiciare cu care se confruntă, l-a întrebat dacă mai rezistă şi i-a lăsat de înţeles că îl va sprijini pentru rezolvarea acestora întrucât a fost rugat de mai mulţi prieteni comuni. La acest moment martorul susţine că nu a discutat în concret despre ajutorul ce i-ar putea fi acordat şi nici despre condiţiile în care ar putea beneficia de acest sprijin, însă în cadrul discuţiilor ulterioare, numiţii Dumbravă Dumitru şi Trăilă Doru - Florel au făcut permanent referire la şeful cel mare”, fapt ce i-a creat numitului Hideg Robertino - Cătălin convingerea că atât promisiunile făcute de Coldea Florian, cât şi suma pretinsă erau discutate şi decise de către cei trei, iar influenţa asupra magistraţilor era una a „echipei”, în cadrul căreia acesta din urmă  deţinea poziţia de lider.

La scurt timp după întrevederea de la terasă, Tocaci Dan – Victor l-a contactat din nou pe martorul Hideg Robertino - Cătălin şi i-a spus că numitul Coldea Florian şi-a exprimat acceptul pentru ca ei să se întâlnească cu „echipa sa”, respectiv cu Dumbravă Dumitru şi cu Trăilă Doru – Florel”, arată procurorii.

În august 2023, Cătălin Hideg şi Dan Tocaci s-au dus la biroul lui Dumbravă. „În cadrul acestei întâlniri numitul Dumbravă Dumitru i-a făcut martorului denunţător o prezentare a serviciilor pe care le ofereau, a posibilităţilor de investigare şi de supraveghere operativă pe care le aveau, după care i-a prezentat situaţia sa juridică ca fiind una gravă, dându-i de înţeles că ştie în amănunt obiectul dosarului penal şi că şansele de a primi o condamnare cu suspendare sunt foarte mici. În acelaşi context numitul Dumbravă Dumitru i-a precizat că „există o rază de speranţă şi că se va gândi cum să optimizeze lucrurile” pentru ca soluţia finală să îi fie favorabilă şi să nu ajungă la închisoare, precizându-i că serviciile lor nu sunt ieftine. În contextul discuţiilor privind preţul serviciilor, martorul denunţător susţine că a abordat şi problema controlului judiciar, arătând că asumarea plăţii sumei pretinse a avut loc doar în contextul în care i s-a promis că măsura preventivă nu va mai fi menţinută. De altfel, martorul Hideg Robertino - Cătălin a declarat că principalul motiv pentru care a semnat contractul cu echipa lui Florian Coldea l-a constituit promisiunea că până la 30 octombrie 2023 „va fi liber” şi faptul că i s-a creat convingerea că  „era o problemă pe care ei o puteau rezolva””, arată procurorii.

„În perioada următoare, martorul denunţător a primit de la numitul Dan Tocaci - Victor numărul de telefon al avocatului Trăilă Dorul - Florel, pe care l-a contactat şi cu care, în luna august 2023, s-a întâlnit de mai multe ori pentru a stabili termenii colaborării. Acesta i-a precizat că a avut o discuţie cu ceilalţi doi colaboratori, respectiv cu Dumbravă Dumitru şi Coldea Florian, şi că au stabilit un onorariu de 700.000 de euro plus T.V.A. Martorul a mai precizat că atunci când vorbea despre Dumitru Dumbravă şi Florian Coldea, avocatul Trăilă folosea termeni precum ,,prietenul nostru” (cu referire la domnul Dumbravă) şi ,,şefu´” sau ,,FC-ul” (cu referire la Florian Coldea).

Întrucât suma pretinsă cu titlu de onorariu de avocat i s-a părut foarte mare, iar o altă condiţie impusă de susnumiţi era aceea de a renunţa la toţi avocaţii pe care îi avea la acel moment, asumându-şi, în schimb, prestarea unor servicii definite precar,  numitul Hideg Robertino - Cătălin susţine că a încercat să negocieze cuantumul sumei pretinse pentru a mai trage de timp, spunându-le că nu ar putea suporta un onorariu mai mare de 500.000 de euro.

La următoarea întâlnire, după discuţiile cu Dumbravă Dumitru şi Coldea Florian, Trăilă Doru - Florel i-a comunicat martorului denunţător că suma acceptată de echipa sa nu poate fi mai mică de 600.000 de euro + T.V.A.

La data de 26.10.2023, martorul denunţător şi avocatul Trăilă Doru - Florel au purtat primele discuţii referitoare la clauzele contractului de asistenţă juridică, soluţia convenită fiind aceea de a încheia două contracte de asistenţă juridică, unul cu Hideg Robertino - Cătălin pentru un onorariu de 100.000 de euro şi unul cu SC Sanimed Internaţional Impex SRL pentru suma de 500.000 de euro.

Din expunerea făcută de Dumbravă Dumitru şi avocatul Trăilă Doru – Florel cu privire la serviciile pe care le ofereau martorul susţine că a înţeles „că de fapt este vorba despre relaţionare, despre şantaj cu magistraţii care nu le fac jocurile”, precizând că nu a avut nici o discuţie tehnică, care să privească faptele şi infracţiunile pentru care este certat”, arată DNA.

Ulterior, S.C.P. „Doru Trăilă şi Asociaţii” a făcut un contract de asistenţă juridică pentru reprezentarea la Tribunalul Bucureşti în vederea soluţionării dosarului care îl viza pe Hideg.

Plata onorariilor urma să se facă în tranşe egale, prima în termen de 45 de zile de la semnarea contractului, a doua – la pronunţarea hotărârii de fond şi a treia – la rămânerea definitivă a deciziei de fond, inclusiv în ipoteza formulării unui apel. Contractul de asistenţă cu Hideg a fost semnat pe 26 octombrie 2023, contractul de asistenţă cu Sanimed – a fost încheiat la 7 noiembrie 2023.

„Faptul că iniţial i s-a solicitat martorului denunţător să semneze un contract de asistenţă juridică pentru un onorariu de 600.000 de euro + T.V.A., pe persoană fizică (client – Hideg Robertino – Cătălin), iar ulterior au fost încheiate două contracte de asistenţă juridică, unul pe persoană fizică pentru un onorariu de 100.000 de euro  + T.V.A. şi altul de 500.000 de euro + T.V.A., denotă că încheierea celor două contracte a reprezentat doar o modalitate de disimulare a adevăratei naturi a sumelor de bani pretinse, neexistând nicio posibilitate de corelare a sumei pretinse cu serviciile de asistenţă juridică ce ar fi trebuit prestate şi clientul care le-a contractat”, arată procurorii DNA.

Ulterior, Hideg nu a mai respectat graficul privind efectuarea plăţilor, „astfel că, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc ulterior termenului din data de 08.11.2023 de la Curtea de Apel Bucureşti (având ca obiect contestaţie formulată cu privire la încheierea privind verificarea măsurii preventive), acesta i-a reproşat nerespectarea obligaţiei şi i s-a atras atenţia că atât „domnul Dumbravă” cât şi ,,FC-ul” sunt supăraţi şi îi recomandă să întrerupă colaborarea cu el”.

„Declaraţia martorului denunţător în sensul că nerespectarea promisiunii privind plata sumelor de bani pretinse a fost determinată de nerespectarea de către echipa numitului Coldea Florian a obligaţiei de a-i obţine ridicarea măsurii controlului judiciar până la sfârşitul lunii octombrie 2023, se coroborează cu discuţiile înregistrate în mediu ambiental în cuprinsul cărora avocatul Trăilă Doru – Florel susţine că ei sunt cei care nu au fost de acord ca martorul să părăsească ţara pentru a se deplasa la Abu Dhabi, întrucât le-a fost teamă că nu se mai întoarce”.

Din probele administrate rezultă că, pentru a-l determina să efectueze plata sumelor pretinse, avocatul Trăilă Doru – Florel a utilizat pe de o parte acte de constrângere psihicăa martorului denunţător, prin punerea acestuia în situaţia de a alege între a suporta posibile repercusiuni din partea unor persoane cu privire la care se pretindea că ar controla actul de justiţieşi îndeplinirea pretenţiilor privind plata sumelor stabilite prin contract, iar pe de altă parte a procedat la întreţinerea convingerii martorului Hideg Robertino – Cătălin că echipa din care face parte are influenţă asupra magistraţilor, sens în care l-a prezentat pe judecătorul de caz ca pe o persoană asupra căreia are un anumit ascendent ca urmare a relaţiei profesor – student şi pe care ar putea să o determine să pronunţe o hotărâre favorabilă în cadrul dosarului penal.

Anterior termenului din luna februarie 2024, pe fondul presiunilor exercitate asupra sa pentru efectuarea plăţilor, martorul denunţător i-a solicitat numitului Tocaci Dan – Victor să îi înlesnească o nouă întrevedere cu Dumbravă Dumitru, arătând că se simţea înşelat raportat la prelungirea măsurii controlului judiciar. Discuţiile au fost purtate în prezenţa numitului Tocaci Dan - Victor şi în cadrul acestora Dumitru Dumbravă i-a reproşat martorului denunţător că nu şi-a respectat obligaţiile, spunându-i că îi reproşează acest aspect ,,FC-ul”, că este într-o situaţie dificilă faţă de avocat şi că nu li s-a întâmplat niciodată aşa ceva.

Martorul Hideg Robertino - Cătălin susţine că i-a amintit numitului Dumbravă Dumitru despre înţelegerea privind înlăturarea controlului judiciar pe care nu au respectat-o, situaţie care îl punea în imposibilitatea finalizării negocierilor cu oamenii de afaceri arabi pentru efectuarea plăţilor,  răspunsul primit fiind în sensul că le-a fost teamă că nu va mai reveni în ţară şi că le va crea probleme.

În aceste împrejurări martorul a declarat că, fiind în imposibilitatea de a efectua plata sumei pretinse, pe fondul temerii că s-ar putea răzbuna pe el determinată de faptul că în cadrul discuţiilor i se spunea tot timpul că ,,FC-ul” nu acceptă astfel de chestiuni, i-a propus numitului Dumbravă Dumitru închiderea contractului de asistenţă juridică şi renunţarea la suma de 100.000 de euro pe care o achitase.

Într-un final, Dumbravă Dumitru i-a spus că o să vorbească cu ,,FC-ul” şi cu avocatul Trăilă Doru – Florel pentru a-i mai acorda un răgaz, urmând ca ei să facă demersuri pentru a rezolva problema ridicării controlului judiciar.

După pronunţarea hotărârii de condamnare din data de 16.02.2024, martorul denunţător l-a contactat pe numitul Tocaci Dan – Victor şi i-a solicitat să îi înlesnească o nouă întrevedere cu numitul Dumbravă Dumitru. Întâlnirea a avut loc la sfârşitul lunii februarie 2024 la biroul numitului Dumbravă Dumitru, discuţiile dintre acesta, martorul denunţător şi Tocaci Dan – Victor fiind înregistrate şi puse la dispoziţia organelor de urmărire penală.

În cadrul acestor discuţii numitul Dumbravă Dumitru i-a explicat martorului denunţător că judecătorul a făcut tot ceea ce se putea face şi că au obţinut maximul din ceea ce se putea obţine, lăsând de înţeles că orientarea pedepsei spre minim şi soluţia în ceea ce priveşte firma  SC Sanimed Internaţional Impex SRL sunt rezultatul influenţei pe care au exercitat-o asupra judecătorului de caz, magistrat cu privire la care a reiterat faptul că a fost elevul avocatului Trăilă Doru – Florel şi a făcut „un compromis absolut rezonabil”. Numitul Dumbravă Dumitru i-a reproşat martorului Hideg Robertino – Cătălin faptul că nu a efectuat plăţile asumate şi că l-a pus într-o situaţie „nasoală” faţă de avocat, precizându-i în mod repetat că e prima dată când i se întâmplă aşa ceva şi că „FC-ul” este supărat -  notează DNA.

Pe 12 aprilie 2024, Cătălin Hideg a depus denunţ la DNA, inclusiv înregistrările pe care le realizase. Pe 15 aprilie, secţia I a DNA se sesizează din oficiu cu privire la alte potenţiale infracţiuni de trafic de influenţă iar pe 17 aprilie începe urmărirea penală in rem. Pe 15 mai 2024, DNA extinde urmărirea penală.

 

În dosar, procurorii au şi înregistrările puse la dispoziţie de Cătălin Hideg, în care acesta discuta cu Dumitru Dumbravă:

„(...) D.D: Deci asta-i una cu acoperirea prejudiciului şi doi, să rezolvaţi problema cu asta. Deci şi FC-ul are o problemă cu asta…şi…şi…

H.R.C.: Păi, eu nu v-am spus că …[neinteligibil]…

T.D.V.: Păi şi…[neinteligibil]…până la urmă?

H.R.C.: Eu am…

D.D:  Nu-mi reproşează mie că nu suntem în relaţia asta. Dar cumva mă simt eu nasol. Pentru că e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Lucrez din 2018 cu el şi nu s-a mai întâmplat.

(...)

D.D: Nu-i problemă, numai v-am spus.

H.R.C.: I-am spus şi avocatului, lu’ DORU, lu ’domnul… că eu i-am spus: „Vezi că asta e problema mea, ajută-mă!” Octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie.

 

În speţă sunt introduse şi înregistrările puse la dispoziţie de Cătălin Hideg, în care acesta discuta cu avocatul Trăilă:

 

„(...) T.D.F.: Fiţi atent! O încercăm să facem, să avem …[neinteligibil]… acuma Curtea de Apel clar ă… va decide. Sper să fie clarificat cât de repede posibil şi să… să… să… Mie mi-a fost frică şi eu i-am transmis ă… şefului, aşa. Mie mi-a fost frică o perioadă şi d-aia v-am tot bătut la cap, că dacă plecaţi în perioada aia nu mai veniţi înapoi. Şi atunci ă…

H.R.C.: Asta am mai vorbit, mi-aţi mai zis despre…

T.D.F.: Cred că v-am spus de vreo 4 ori.

H.R.C.: Dar eu v-am spus că nu aveam motive. În al doilea rând, uite, DAN a zis că merge cu mine.

T.D.F.: Îhm!

H.R.C.: Adică DAN e prietenu’ lu’ BOGDAN care… Prin BOGDAN nu ştiu cum au ajuns ei acolo…

T.D.F.: V-am spus teama… teama, pe care noi am văzut-o, asta a fost, pentru că, la mijloc de an...

H.R.C.:  … discuţii. Şi… cumva şi prietenu’ lui ă… a promis că suntem oameni sănătoşi la cap.

T.D.F.: Şi vă întoarceţi.

H.R.C.: Şi ne întoarcem. …[râde]…

T.D.F.: Eu în locul dumneavoastră aş face aşa: mă duc, stau două-trei zile, îmi rezolv nişte …[neinteligibil]…, vin înapoi. Două-trei zile. Plec din nou la ăia, ştiţi?

H.R.C.: Păi, da, dar dacă pe mine nu m-au lăsat nici… 2 zile, da’ 3 zile.

T.D.F.: Dumneavoastră daţi mesaju’ că sunteţi de încredere.

H.R.C.: Păi, şi nu le-am…

T.D.F.: Pentru că oamenilor le-a fost frică că plecaţi şi că nu mai veniţi înapoi.

H.R.C.: Nu există chestia asta pentru că…

T.D.F.: Pentru că vă zic ce a fost.

H.R.C.: …pe mine acum nu mă apără nimeni, ca să ştiţi. Deci, în condiţiile…

T.D.F.: Mie mi-a zis persoana respectivă, că eu i-am zis aşa: „Fii atent! Dacă chiar face chestia asta şi el pleacă şi nu mai vine înapoi, există soluţii să-l aducem fără probleme!”.

H.R.C.: Păi, vedeţi. Eu nu sunt conştient că lu… lucrurile s-ar fi agravat mai tare.

T.D.F.: Asta e, deci…”.

 

Tot numitul Trăilă Doru - Florel i-a precizat martorului denunţător că la Curtea de Apel există posibilitatea să rămână fără control judiciar, însă a ţinut să sublinieze şi importanţa implicării numitului Coldea Florian în obţinerea acestui beneficiu şi a rezolvării problemei financiare:

 

„(...)T.D.F.: Da’… eu ştiu, da’ eu v-am spus, că eu îl ştiu pe GENERALUL COLDEA, da’ nu atât de bine încât să… Cum să zic? Să-i spun ceva sau să-i cer o chestie, pe care să nu…

H.R.C.: Bine, ăia au vopsit imaginea mea foarte prost şi din păcate ne-au făcut de căcat acolo.(...)”.

 

În cadrul unei alte discuţii cu martorul denunţător, numitul Trăilă Doru – Florel a precizat că au găsit o soluţie care să îl avantajeze la instanţă dar că „şeful” este supărat pentru că nu a efectuat plăţile şi că în situaţia care nu îşi respectă obligaţiile asumate ar putea să nu mai beneficieze de ajutorul lor, subliniind faptul că numitul Coldea Florian este o persoană categorică, obişnuită să dea dispoziţii:

 

„(...)T.D.F.: Reacţia domnului celălalt a fost destul de categorică. El e o persoană, aşa, mai dintr-o bucată şi care e obişnuit să dea dispoziţii, din ce m-am prins eu şi…

H.R.C.: Da.

T.D.F.: Ele trebuie executate. Cam aşa vede lucrurile.

H.R.C.: Şi…

T.D.F.: Că dacă eşti şef toată viaţa…

H.R.C.: Asta este… mă execută ...[râde]…

T.D.F.: Nu, nu. Dispoziţiile să fie executate, nu oamenii. …[râde]…

H.R.C.: Da, da’ sunt…

T.D.F.: Ce simpatic sunteţi!

H.R.C.: Deci…[neinteligibil]… v-a zis să mă lăsaţi în pace.

T.D.F.: Ă… cumva, dar ...ă… el e un om cum v-am spus. E un om... e un om care e dintr-o bucată şi aşa e el învăţat. Structurile militare sunt pe tema asta de …[neinteligibil]…

H.R.C.: Nu cred că puteam să nimeresc o perioadă atât de proastă. Şi ă… Să zicem, am o casă de vânzare şi nu o cumpără nimeni de… peste un an. Am conturile blocate acolo, am şi acolo o proprietate, vreau şi pe asta s-o pun, da’ trebuie să fac nişte procuri speciale. …[poftează]… Cu ăştia… îmi promit că vin şi uite, că m-au încurcat, că dacă ei nu spunea că nu vin, cu banu’…

T.D.F.: Îhî!”.

 

          În acest context, pentru a-i asigura posibilitatea efectuării plăţilor, numitul Trăilă Doru Florel i-a propus martorului denunţător să facă cerere pentru a i se permite o deplasare la Paris unde să se întâlnească cu oamenii de afaceri arabi şi să perfecteze afacerile legate de SC Sanimed Internaţional Impex SRL, exprimându-şi temerile cu privire la posibilitatea ca el să nu se mai întoarcă sau să părăsească spaţiul Uniunii Europene şi să se deplaseze la Abu Dhabi, fapt ce le-ar putea crea probleme şi ar putea să le atragă „răspunderea în sistem”:

 

Extrem de relevante sub aspectul naturii reale a serviciilor prestate de către Florian Coldea, Dumbravă Dumitru şi Trăilă Doru – Florel, aceea de trafic de influenţă atât în legătură cu justiţia, cât şi în legătură cu mediul de afaceri şi administraţia publică, sunt discuţiile dintre martorul denunţător şi Dumitru Dumbravă:

 

„(...)D.D: Acum eu vă mai spun o chestiune. Orice am putea să facem, să aranjăm acum, în perioada asta …[neinteligibil]… e sfârşit de epocă. Se va schimba, se vor schimba multe în administraţie. Se vor schimba adică…credeţi-mă! Două, trei luni de zile, mai strângeţi din dinţi. O să mai… se ducă la vale. După ce se stabilizează lucrurile pe administraţie, după aia ştim cu cine vorbeşti: ministru, secretar de stat. E altă treabă. Credeţi-mă!

H.R.C.: Bun! Şi atunci…

D.D:  În administraţia locală… altfel… vorbim acuma… Deci eu vă spun că am văzut filmul. Vorbim acuma pe nişa asta, batem palma, facem, primim promisiuni că nu ştiu ce.

T.D.V.: Nu se face …[neinteligibil]…

D.D: Şi după ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului… trebuie să o luăm fix de la zero şi avem un mare hanicap, pentru că venim: „A! Păi voi aţi fost cu… ăialalţii!”.

T.D.V.: Exact! (...)”

 

Procurorii au la dosar şi o serie de documente juridice, contracte, dar şi alte interceptări.

Menţionată în discuţiile dintre inculpaţi este şi Laura Codruţa Koveşi, şefa EPPO, structură care-i făcuse dosarul lui Cătălin Hideg. Dan Tocaci vorbeşte chiar de influenţa pe care Florian Coldea ar avea-o asupra fostei şefe a DNA:

 

„(...) H.R.C.: …dat la unii care nu ştiu ce… Cică spunea omu’ acolo… A început să spu…

T.D.V.: Deci …[neinteligibil]…  Ăsta este, cum să spun eu… Când vrei, când vrei, să nu te mai… E o chestie, când vrei:  „Dă, mă, ce vrei că nu mă interesează. Dă ce vrei.”. Când… Ci… cine să-i facă ceva? Păi, el dacă te apucă să deschidă 2-3 vorbe că… cade România. Din două… dă două drumuri… două ă… dă 2-3 direcţii, cade România, pe safety. M-ai înţeles?

H.R.C.:Hai noroc! Noroc! …[râde]…

T.D.V.: M-ai înţeles?

H.R.C.: Cine dracu’ să mai cadă, mă DANE? Nu vezi, că acum cad ei, mă DANE.

T.D.V.: Păi, nu cad ei. Păi, gândeşte-te ce conexiuni au. Au Uniunea Europeană… cu KOVESI, cu alea…

H.R.C.: Păi, mai au, mă DANE?

T.D.V.: KOVESI dacă face aşa, se… se duce peste ea, ce crezi că… De ce crezi că… Au o putere fantastică. Da’ îi lasă în pace, îţi spun eu.(....)”

„(...) H.R.C.: N-or mai avea putere, frate.

T.D.V.: N-are cum să nu aibă putere, mă. Îi are pe toţi la mână.

H.R.C.: Nu-i mai ascultă nimeni.

T.D.V.: Nu e chiar aşa. Nu e chiar aşa.(...)”  

 

Şi Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a lui Coldea, vorbeşte de Laura Codruţa Koveşi.

 

D.D: Adică putem să mergem jos cu voioşie …[neinteligibil]… Dar trebuie să se întâmple ceva din momentul ăsta… Ei, oricum, de la 10 ani aşa cât visa madame… s-a dus către… mai… adică el putea să dea 2 ani şi 3 luni pe fiecare faptă. A dat 3 ani, adică a adăugat…

H.R.C.: Da. N-a dat …[neinteligibil]… n-a dat …[neinteligibil]…

 D.D: Ca să nu fie…în ton…

H.R.C.: Dar de ce…

D.D.:…partea de jos, partea de jos.

H.R.C.: Da. Nu. Cred că a făcut… Mai mult de atât nu ştiu dacă putea, adică…

D.D:  Dom’le! Bine, ăsta… ca să înţelegeti, deci ăsta i-a fost student lu’… DORU. Deci a fost unul dintre studenţii lui buni, care chiar ştie carte, ştie meserie. A făcut un compromis absolut rezonabil. Adică repet e… dacă putea să meargă pe maxim, dacă voia să meargă pe maxim, putea să dea fără …[neinteligibil]… că nu dă. 10 ani putea să dea. 10 ani cu un spor şi cu asta… ieşeau 12 ani, 12 ani, da.

H.R.C.: Am întâlnit o expresie acolo, la un moment dat a zis că…

D.D: Haideţi că a fost elegant.

H.R.C.: A zis că inteligenţa sau cel puţin şcoala nu ar fi permis oricui să facă asemenea…

D.D: Vă admiră!(...)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24