Eveniment

Ministrul de externe: 35% din românii din Spania sunt şomeri. Trebuie să înţelegem restricţiile

Ministrul român de externe: 35% din românii din Spania sunt şomeri. Trebuie să înţelegem Spania când restricţionează piaţa muncii pentru români

Autor: Iulian Anghel

19.07.2011, 15:52 819

Peste o treime din românii dinSpania nu au, din cauza crizei care a lovit ţara, un loc de muncă,ceea ce pune presiune pe autorităţile spaniole care trebuie să leasigure surse de trai. Acesta este realitatea prin intermediulcăreia trebuie analizată decizia Madridului de a bloca temporaraccesul pe piaţa muncii pentru noi imigranţi români, spuneministrul român de externe, Teodor Baconschi.


Raţa şomajului a ajuns în Spaniala 20% din populaţia activă. Din această cauză, autorităţilespaniole vor bloca pe o perioadă determinată accesul de noimuncitori români în această ţară, dar măsura nu se aplicăretroactiv ceea ce înseamnă că românii care muncesc deja legal înaceastă ţară nu vor fi afectaţi.


Ministrul român de externe spunecă a vorbit ieri cu omologul său spaniol Trinidad Jimenez împreunăcu care a stabilit că, până săptămâna viitoare când miniştriimuncii din cele două ţări vor avea o întâlnire, să se constituie ungrup de lucru care să analizeze realităţile din piaţa muncii, darşi cum să fie gestionată public această măsură, astfel încât ea sănu capete conotaţii politice.


"Măsura va fi una temporară. Apoi,în sânul comunităţii româneşti din Spania şomajul este de 35%, unprocent net peste media naţională de 20%. Să primeşti în câţiva ani900.000 de cetăţeni români, să le găseşti locuri de muncă (Spania adeschis total piaţa muncii pentru români la 1 ianuarie 2009 - n.n.)să plăteşti asigurări pentru o treime dintre ei (şomerii - n.n.) nueste un lucru uşor. Prin înţelegerea de ieri (luni - n.n.) vomcăuta, în primul rând, să gestionăm în comun această problemă. Dinsolidaritate europeană trebuie să-i înţelegem. Nu este vorba de aculpabiliza Spania, ci de a o înţelege", a explicat pentru ZF şefuldiplomaţiei române.


Ministerul Muncii şi Imigraţiei dinSpania arată că, la finele lui 2010, aproximativ 850.000 de românilocuiau în această ţară. Măsura restricţionării pieţei muncii nu îiva afecta pe cei care au deja un loc de muncălegal.



Românii care vor dori să lucreze însă de acum înainte în aceastăţară vor fi nevoiţi să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţeimuncii poate fi făcută de manieră sectorială, ceea ce înseamnă căunele sectoare de activitate ar putea rămâne mai departe accesibileromânilor, potrivit Radio France Internaţional, citat deMediafax.



Spania era printre puţinele ţări UE care şi-au deschis o mare partea pieţei muncii imediat după aderarea României la UE în 2007, iar,la 1 ianuarie 2009, a liberalizat complet piaţa muncii pentruromâni. În prezent, formalităţile pe care trebuia să leîndeplinească un român pentru a ocupa un loc de munca în Spaniasunt aceleaşi ca pentru un cetăţean spaniol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO