Eveniment

Ministrul Economiei, Radu Oprea, anunţă un parteneriat cu producător american de drone. Acestea vor fi produse în România şi vor fi utilizate în agricultură, respectiv apărare

Ministrul Economiei, Radu Oprea, anunţă un parteneriat...

Autor: Laura Buciu

24.05.2024, 19:23 292

Acordul, semnat în cadrul Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, marchează o premieră pentru industria românească de apărare, fiind primul parteneriat strategic al unei companii autohtone în domeniul construcţiei de UAV-uri militare şi civile. Proiectul vine ca răspuns la cererea tot mai mare de astfel de echipamente din diverse industrii, cu accent deosebit pe domeniul apărării.

Societatea Carfil SA are o istorie de peste 100 de ani în producţia de armament şi muniţie pentru artilerie şi se numără printre cele mai importante companii din industria de apărare a României.

Periscope Aviation reprezintă divizia de drone a Chartis Federal, fiind cea mai recentă investiţie a companiei americane, renumită pentru inovaţia sa în sistemele UAV tactice de înaltă performanţă.

Prin intermediul acordului semnat vineri, cele două părţi îşi afirmă dorinţa de a accelera potenţialul naţional în domeniul producerii şi operării acestor echipamente (drone) la scară naţională, pentru domeniul militar şi civil. Astfel, au fost parafate două protocoale, unul privind dezvoltarea cadrului legislativ şi a producţiei de drone în România, cosemnat de 7 entităţi, sub coordonarea SC Carfil SA., astfel: Avi Aircraft, Easydo Digital Technologies (EDT), The Insource Development Group (TID Group ), Apdrone, Asociaţia Centrul de Excelenţă UAS şi C-UAS, Asociaţia „UVS-ROMÂNIA”. Şi un al doilea protocol privind dezvoltarea producerii de drone agricole româneşti, în vederea accelerării utilizării lor pe scară largă în lucrările agricole, cosemnat de 13 entităţi, sub coordonarea SC Carfil SA, astfel: Anamob, Avi Aircraft, EDT, TID Group, Agri Cloud, SCDA Turda, Incdcsz Braşov, ICDP Braşpv, Naturevo, Universitatea Politeehnica Bucureşti, USAMV Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură.

De asemenea, ministrul Ştefan-Radu Oprea a anunţat că este important să actualizăm cadrul legislativ, astfel încât să corespundă nevoilor pieţei şi să intensificăm dialogul tehnic şi profesional cu instituţiile de stat în vederea stabilirii unor programe de finanţare care să faciliteze accesul antreprenorilor locali la resursele financiare necesare iniţierii unor proiecte în planul producţiei naţionale de drone, care să acopere nevoile din toate ramurile industriale/domenii de utilizare.

Totodată, Excelenţa Sa Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec a felicitat părţile implicate în semnarea acordului şi a declarat că speră să vadă şi alte astfel de colaborări de succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels