Eveniment

Ministrul Finanţelor: Vom face cu Banca Mondială o reorganizare a ANAF chiar mai amplă decât în Bulgaria

Drăgoi: Vom face cu Banca Mondială o reorganizare a ANAF chiar mai amplă decât în Bulgaria

Bogdan Drăgoi, ministrul de finanţe: Urmărim nu doar o creştere de colectare, ci şi scădearea birocraţiei şi îmbunătăţirea relaţiei control-contribuabil

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

10.04.2012, 00:04 2692

ANAF va trece printr-o amplă reorganizare, mai pro­fun­dă decât în Bulgaria, care va cuprinde atât opti­mi­zarea numărului de administraţii fiscale, cât şi întreg sis­temul IT, pe baza unei evaluări a Băncii Mondiale, care va propune şi măsurile.

"Vom avea o expertiză de la Banca Mondială, care va face o analiză de ansamblu a structurii de co­lec­tare şi va veni cu propuneri atât pe structură, cât şi pe sisteme IT, cu scopul de a anula suprapunerile şi biro­craţia. Va avea un efect pe termen mediu şi nu imediat. (...) Scopul final va fi şi optimizarea numărului de administraţii fiscale", a declarat ministrul finan­ţe­lor, Bogdan Drăgoi.

Reorganizarea ANAF va fi una dintre princi­pale­le condi­ţio­nalităţi ale acordului de îm­pru­mut de tip preventiv în va­loa­re de un miliard de euro pe ca­re Ro­mânia îl va semna în vară cu in­stituţia internaţională.

Ministrul finanţelor a ară­tat că Banca Mondială a rea­li­zat în Bulgaria doar o analiză de structură şi nu a mers mai în profunzime, pe partea de sis­tem IT, pe programe de opti­mizare a informaţiilor.

"Vom lucra inclusiv partea de design al structurii IT, ce aplicaţii software şi echipa­men­te hardware ne trebuie, vom face o ana­liză la nivel naţional a atribuţiilor direcţiilor gene­rale ale finanţelor publice. Urmărim nu doar o creştere de colectare, ci şi scădearea birocraţiei şi îmbunătăţirea relaţiei control-contribuabil", a spus Drăgoi.

Programul va urmări şi creşterea flexibilizării co­lec­tării, prin implicarea tot mai mare a sistemului ban­car, având ca rezultat limitarea interacţiunii "faţă în faţă" între contribuabil şi instituţia de colectare.

"Se pun pe hârtie minusurile pe care le ai, ce poţi să faci şi toate se analizează la final. În perioada 2012-2015 se va finaliza partea de simplificare de pro­ce­duri şi creştere a calităţii serviciilor. (...) La nivel de con­trol ur­mărim implementarea unor aplicaţii mo­derne care să indice pe baza unor criterii sectoarele şi companiile cu risc fiscal, pe care comisarii vor fi obligaţi să le con­troleze." Astfel, prin informati­za­rea completă şi trecerea la o bază de date centralizată, va fi per­mi­să nu doar mo­da­litatea de de­clarare şi pla­tă a datoriilor că­tre auto­ri­tăţile cen­trale şi lo­cale, dar se va elimina şi o bună par­te din subiectivismul din cadrul actului de control.

La finalul programului vor exista standarde de calitate privind relaţia con­tri­buabil-fisc şi asistenţa contribua­bilu­lui, dar şi o creştere a plăţilor de taxe prin siste­mul electronic.

Drăgoi nu a precizat dacă şi în Româ­nia vor exista firme private de colectare a arie­ratelor la buget aşa cum s-a decis în Bul­garia, argumentând că o astfel de de­ci­zie se va pune în discuţie abia după ce va fi gata analiza Băncii Mondiale.

"Odată început, acest proces nu va ţine de un gu­vern sau altul. Toată lumea vrea eficientizarea fiscului şi îmbunătăţirea relaţiei controlor contribuabil. (...) Sco­pul final al proiectului este pe de o parte îmbu­nă­tă­ţirea colectării, care va permite dirijarea de cheltuieli pen­tru investiţii, precum şi o mai bună relaţie între con­tribuabili şi administraţiile fiscale."

Prin acordul negociat cu Banca Mondială, Minis­te­rul Finaţelor urmăreşte să obţină o plasă de si­gu­ranţă suplimentară de la instituţia internaţională sub for­ma unei linii de credit de 1miliard de euro, care va ră­mâne la dispoziţia României timp de trei ani în cazul blocării pieţelor externe, la un cost de 0,25% pe an.

În structura ANAF, pe lângă aparatul propriu, funcţionează 42 de direcţii judeţene ale finanţelor publice şi circa 220 de administraţii ale finanţelor publice municipale, orăşeneşti, comunale şi ale sectoarelor din Bucureşti. Tot sub coordonarea ANAF activează Garda Financiară şi Administraţia Naţională a Vămilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO