Eveniment

Moody’s se uita cu pesimism spre bancheri. Profitul ramane in corzi

Moody’s se uita cu pesimism spre bancheri. Profitul ramane in corzi
01.03.2010, 23:12 18

"Perspectiva negativa a Moody's pentru sistemul bancar romanescexprima opinia agentiei de rating privind evolutia conditiilorfundamentale de creditare in sectorul de profil, in urmatoarele12-18 luni. Nu reprezinta o prognoza privind masurile deimbunatatire sau retrogradare a ratingurilor bancilor", potrivitunui comunicat al Moody's.

Pe pietele financiare locale publicarea comunicatului Moody's nua avut un impact imediat. "Practic, acest raport nu aduce nicionoutate. Lucrurile erau bine cunoscute", a comentat dealerul uneibanci comerciale locale. De altfel, pe piata circula zvonuriprivind presupuse interventii ale BNR care ar cumpara valuta pentrua contracara tendinta de apreciere a leului.

Marea majoritate a bancilor romanesti fac parte din mari grupuribancare europene care s-au angajat in fata FMI si UE sa asiguresubsidiarelor din Romania finantarea necesara.

"Moody's se asteapta ca majorarea costurilor de creditare sifinantare sa continue sa puna presiune pe profitabilitateabancilor, pe termen scurt si mediu, in conditiile unei perspectiveeconomice dificile, in timp ce nivelul creditelor neperformante varamane la un nivel ridicat, avand in vedere reactia intarziata laposibila redresare economica."

Analistii agentiei de rating apreciaza ca in ciuda profilului derisc ridicat bancile au fost capabile sa absoarba socurile de curssi de lichiditate din 2008-2009, iar sprijinul financiar din parteaFMI si al UE si masurile de reforma aplicate de guvern au atenuatpresiunile macroeconomice.

"Capitalizarea si profitabilitatea bune ale bancilor romanestile-au permis sa absoarba socurile imediate din economie, iarangajamentul bancilor-mama din strainatate, fata de FMI, de acontinua sprijinirea subsidiarelor si a mentine expunerile inRomania asigura un confort suplimentar in privinta capacitatii lorde respectare a obligatiilor financiare", considera NondasNicolaides, vicepresedinte al Moody's.

In ciuda conditiilor dificile, finantarea din partea FMI si aUniunea Europeana, inceputa in 2009, si angajamentele noului guvernpentru reforme economice au atenuat nu doar presiunilemacroeconomice, dar si temerile semnificative privind nivelul delichiditati si solvabilitatea sistemului bancar, explica analistiiagentiei.

Rata de adecvare a capitalului din sistemul bancar este relativsolida (de peste 14% la sfarsitul lunii decembrie 2009),anticipandu-se ca bancile-mama vor oferi subsidiarelor fondurisuplimentare, in caz de nevoie, pentru a asigura capacitatea de aabsorbi eventuale pierderi din imprumuturi.

Potrivit Moody's, lichiditatea din sistem ramane stransa, inconditiile in care raportul intre imprumuturi si depozite era depeste 110% la sfarsitul lui 2009, ceea ce indica necesitatea cabancile sa isi intareasca capacitatea de a atrage depozite pe planlocal.

Conditiile din economia romaneasca raman dificile in urmacontractarii semnificative a activitatii si a cresterii somajuluiin 2009 din cauza crizei financiare mondiale. "In consecinta,moneda locala a fost sub presiune, numarul creditelor neperformantea urcat semnificativ si cresterea creditarii a incetinitconsiderabil din cauza aversiunii bancilor fata de risc si aresurselor limitate de finantare dupa ani de crestere rapida acreditarii atat in moneda locala, cat si in valuta", apreciazavicepresedintele Moody's.

Moody's este singura agentie de rating internationala care apastrat ratingul Romaniei in categoria "investment grade" cuperspectiva stabila, in conditiile in care celelalte agentii auredus ratingul la "junk".

Moody's are una dintre cele mai optimiste prognoze privindevolutia economiei Romaniei in acest an, asteptandu-se la ocrestere a PIB de 2,3%.

Profitul bancilor a scazut de 6 ori

Profitul cumulat al celor 42 de banci locale s-a ridicat anultrecut la doar 772 de milioane de lei (182 mil. euro), fiind astfelde sase ori mai mic decat castigul record realizat in anul 2008.Anul trecut profitabilitatea bancilor a fost afectata de crestereaputernica a cheltuielilor cu provizioanele facute in contulcreditelor care inregistrau probleme la plata ratelor. De altfel,aproape jumatate din bancile de pe piata au inregistrat pierderianul trecut. Ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri laplata ratelor mai vechi de 90 de zile) s-a dublat anul trecut,ajungand la circa 14% din soldul total de credite.

Cum vede Moody's sistemul bancar

  • Capitalizarea si profitabilitatea bune ale bancilor romanestile-au permis sa absoarba socurile imediate din economie.
  • Majorarea costurilor de creditare si finantare vor continua saaiba impact asupra profitabilitatii bancilor.
  • Nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar se vamentine la un nivel ridicat, avand in vedere reactia intarziata laposibila redresare economica.
  • Lichiditatea din sistem ramane stransa, in conditiile in careraportul intre imprumuturi si depozite era de peste 110% lasfarsitul lui 2009.
  • Sprijinul financiar din partea Fondului Monetar Internationalsi al UE si masurile de reforma aplicate de guvern au atenuatpresiunile macroeconomice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24