Eveniment

Noua lege a sănătăţii mai are nevoie de multe dezbateri până la implementare

Noua lege a sănătăţii mai are nevoie de multe dezbateri până la implementare

Noua lege a sănătăţii mai are nevoie de multe dezbateri până la implementare

Autor: Corina Mirea

25.09.2012, 00:07 502

"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează foarte puţin pentru foarte mulţi în acest moment, iar 1,7 miliarde de lei se duc pe medicamentele de sub 10 lei. Problema este să putem acoperi serviciile care costă foarte mult şi să nu avem liste de aşteptare pentru bolnavii de cancer, diabet sau pentru intervenţii chirurgicale pe care 99% dintre cetăţeni nu au posibilitatea să le achite, având în vedere costurile de sute de milioane pe care acestea le presupun. Astfel, un medicament pentru care casa decontează doar 10 lei, dar care costă Fondul de Sănătate 20 de milioane de euro ţi-l poţi asigura şi singur sau prin asigurarea facultativă. Important este să venim cu un pachet de servicii care să acopere cheltuielile pe care pacienţii nu şi le pot permite şi să reducem cheltuielile care nu se justifică", a precizat ministrul sănătăţii Vasile Cepoi.

Cu toate că cei mai mulţi specialişti în domeniu recunosc necesitatea unor schimbări majore ale sistemului de sănătate din România, aceştia precizează că nu este nevoie de o "reformă" în adevăratul sens al cuvântului, ci mai mult de un sistem de măsuri tactice de control, prin care piaţa locală de farma să înceapă să se mişte.

"România nu are nevoie de strategii de reformă, ci de măsuri tactice pe termen scurt pentru a eficientiza sau, mai bine spus, a modera cheltuielile în sistemul de sănătate, care în acest moment este suprareglementat, în care legile se schimbă o dată la trei luni. Reforma reprezintă o schimbare radicală a sistemului, chiar şi FMI a dat uşor înapoi în ceea ce priveşte această opţiune. Nu cred că această reformă este soluţia, ci ar fi mai bine să avem nişte măsuri tactice, cum ar fi tichetul moderator de sănătate care ar putea aduce mai mulţi bani la buget decât cei care pleacă", a afirmat Dragoş Damian, CEO al celui mai mare producător local de medicamente (după vânzările în România) Terapia Ranbaxy.

Potrivit acestuia, una dintre dovezile su­pra­reglementării sistemului de sănătate ar putea fi şi cea a taxei clawback, care se schimbă o dată la şase luni şi ale cărei patru ordonanţe de urgenţă circulă şi acum în Parlament.

De altfel, această taxă reprezintă poate cea mai mare "durere" a celor din sistemul farmaceutic din România, care, spun unii producători de medicamente sau farmacişti, ar putea duce la dispariţia multor farmacii de pe plan local, care în prezent sunt la limita supravieţuirii din cauza adaosului de distribuţie şi cel de farmacie prea mari.

"Includerea adaosului de distribuţie şi farmacie în baza de impozitare a taxei clawback este o greşeală, având în vedere că adaosurile pentru medicamentele ieftine sunt foarte mari. Este un diferenţiator nedrept între producătorii de medicamente generice şi inovative care pune o povară fiscală şi mai mare pe umerii celor din lanţul de distribuţie. Dacă cineva ar binevoi să se uite la realitatea economică din acest lanţ ar înţelege că un distribuitor operează cu o marjă de profit de 2-3%, în condiţiile în care trebuie să plătească 11% din cifra de afaceri. Gândiţi-vă şi mai departe, dacă ni s-ar adăuga încă 20% aşa cum este în alte ţări aţi rămâne fără farmacii pentru că ar intra în faliment", a explicat Robert Popescu, directorul executiv al celei mai mari companii de produse farmaceutice de pe plan local A&D Pharma, care a precizat că cifra de afaceri a companiei va creşte cu 10% faţă de anul trecut, până la 800 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte piaţa farmaceutică din România atât investitorii străini, cât şi cei care activează deja pe plan local de mai mulţi ani spun că aceasta nu mai reprezintă o zonă potrivită pentru investiţii.

"Piaţa din România nu cred că mai este propice in­ves­tiţiilor. În prezent, românii nu beneficiază de un acces corect la produsele nou intrate pe piaţă, iar investiţia pre­su­pune credibilitate şi stabilitate, nu criza în care piaţa farma se află în acest moment. Multe companii se în­trea­bă dacă să rămână sau să plece în acest moment", a spus Regis Lhomme, preşedintele Asociaţiei Române a Pro­ducătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).