Eveniment

OECD: Investitiile straine in Romania sunt inca reduse si din cauza coruptiei

04.11.2004, 00:00 14



Climatul investitiilor s-a imbunatatit Romania, insa - in ciuda cresterii investitiilor directe - nivelul acestora este inca scazut, una din posibilele explicatii fiind nivelul coruptiei, apreciaza directorul adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), Reiner Geiger.



"Studiile realizate indica faptul ca nivelul scazut al investitiilor straine ar fi explicabil prin nivelul inalt al coruptiei din Romania", a declarat Reiner Geiger cu ocazia reuniunii privind eforturile de lupta impotriva coruptiei in Romania care are loc la Bucuresti.



Potrivit oficialului OECD, comparativ cu investitiile directe din statele din sud-estul Europei si luand in calcul Produsul Intern Brut per capita, nivelul de investitii straine este "foarte redus" in Romania.



"Suma investitiilor este de 13 miliarde de dolari. Este mult sub potentialul Romaniei de atragere a investitorilor straini", a spus Geiger.



Pe de alta parte, oficialul a aratat ca studiile organizatiilor neguvernamentale indica drept institutii corupte politia, administratia si serviciile administrative care elibereaza licente si autorizatii. OECD este autoritatea care monitorizeaza tranzactiile financiare din mediul de afaceri.



Potrivit lui Geiger, in ultimul timp s-a remarcat reformarea institutiilor, insa - spune el - accentul trebuie pus nu numai pe reforma legislativa, ci si pe implementarea masurilor pe care aceasta le presupune.



Totodata, oficialul OECD a salutat "rolul important" al ministrului justitiei, Cristian Diaconescu, si al Agentiei Nationale pentru Investitii Straine in cooperarea regionala privind lupta anticoruptie.



"Mediul de afaceri in Romania, imbunatatirea transparentei si celeritatii actului de justituie, modalitatea de exercitare a functiei publice, parteneriatul public-privat in lupa anticoruptie sunt chestiuni extrem de importante ", a spus, la randul sau ministrul justitiei Cristian Diaconescu. El a adaugat ca mediul de afaceri din Romania este foarte activ in sesizarea faptelor de coruptie, ceea ce este benefic pentru scaderea numarului de infractiuni de acest gen.



La randul sau, Reiner Geiger a sustinut ca perceptia societatii asupra fenomenului coruptiei poate fi imbunatatita prin intarirea integritatii si cresterea transparentei la nivelul institutiilor publice, el declarandu-se alaturi de Romania in eforturile de combatere a acestui flagel.



Reprezentantul Bancii Mondiale la Bucuresti, Owaise Sadaat, prezent la reuniune, a remarcat eforturile Romaniei in diminuarea proliferarii coruptiei, aratand ca acest flagel indeparteaza potentialii investitori straini si afecteaza echilibrul mediului de afaceri. La a mai spus ca perceptia privind nivelul coruptiei in Romania este data de mediul de afaceri, dar nu numai, aratand ca nivelul pana la care a ajuns acest flagel nu poate fi exprimat cu exactitate. "Nu este cuantificabil cu usurinta", a adaugat oficialul Bancii Mondiale.



In acelasi context, ambasadorul Olandei la Bucuresti, Peter Jan Walters, a declarat ca Romania are nevoie de implementarea legislatiei anticoruptie si de crearea in randul cetatenilor a unei culturi impotriva coruptiei, prin intermediul unor campanii nationale precum cea initiata de societatea civila sub sloganul "Nu da spaga!".



Masa rotunda privind politicile anticoruptie din Romania a adunat reprezentanti guvernamentali, ai societatii civile din Romania, ai mediului de afaceri, ai organizatiilor internationale, alaturi de reprezentanti la nivel inalt ai OECD, Bancii Mondiale, Consiliului Europei si Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels