Eveniment

Perspectivă pesimistă: 13% din companii vor face restructurări în următoarele trei luni

Valentin Petrof: Încetinirea ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice şi o lipsă de certitudine a angajatorilor. Foto: Marius Dumbrăveanu

Valentin Petrof: Încetinirea ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice şi o lipsă de certitudine a angajatorilor. Foto: Marius Dumbrăveanu

Autor: Corina Mirea

09.09.2014, 19:46 1596

Numai unu din şapte angajatori (adică 14%) şi-a trecut deja în agendă interviuri de recrutare pentru următoarele trei luni, în timp ce tot atâţia susţin că în aceeaşi perioadă numărul de salariaţi din compania lor va scădea, arată cel mai recent studiu realizat de grupul cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup România.

Deşi piaţa muncii nu se anunţă pe minus în perioada octombrie-decembrie faţă de trimestrul trecut al anului, numărul managerilor din România care susţin că vor face recrutări a scăzut cu 7%, astfel că planurile de concediere sunt acoperite cu greu de cele de angajare.

„În ansamblu, se observă aceeaşi abordare calculată şi echilibrată în privinţa angajărilor, însă fluctuaţiile intenţiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau de regiune s-au intensificat. Încetinirea ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice şi o lipsă de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este că semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai puţin omogene“, precizează Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România, companie cu afaceri de peste 43 de milioane de euro anul trecut.

Dat fiind faptul că 14% din angajatori susţin că vor face angajări în următoarele trei luni, alţi 13% preconizează planuri de restructurare, iar 69% din ei nu cred că efectivele de salariaţi se vor schimba în trimestrul patru al acestui an, previziunea netă de angajare (ajustată sezonier) pentru lunile octombrie-decembrie este de +9%, similară cu cea din ultimele trei luni, dar de aproape două ori mai mare decât cea din trimestrul patru al lui 2013. Previziunea netă de angajare este calculată ca diferenţă dintre procentul de companii care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a numărului de salariaţi în trimestrul patru al acestui an.

Deşi sectorul de finanţe a fost unul dintre cele mai încercate de criză, în următoarele trei luni cele mai multe oportunităţi de angajare vin chiar din acest domeniu,  previziunea netă fiind de +19%, potrivit studiului realizat pe un eşantion de 625 de angajatori de pe piaţa locală. La polul opus, construc­ţiile, şi acesta un sector puternic afectat de recesiune, nu găsesc încă linia de plutire, perspectiva netă de angajare fiind de -11%, cu 13% mai mică faţă de trimestrul trecut.

De altfel, aceasta este cea mai „sumbră“ previziune a anga­jatorilor din construcţii din ultimele opt trimestre.

În timp ce în ţări precum Noua Zeelandă, Taiwan sau India perspectiva de angajare este de trei sau chiar de cinci ori mai mare decât în România, piaţa locală a muncii pare mai optimistă în următoarele trei luni decât cea din Polonia (+6%), Marea Britanie (+6%), Germania (+5%) sau Bulgaria (Ă3%).

„Piaţa forţei de muncă îşi găseşte treptat echilibrul la un nivel moderat şi este din ce în ce mai clar că opinia angajatorilor despre posibilităţile lor de creştere viitoare nu le permite să se lanseze în planuri de angajare mai ambiţioase. Această situaţie ridică problema modului în care această încredere poate fi susţinută şi încurajată pentru a stimula crearea mai multor locuri de muncă decât piaţa este capabilă să genereze organic în condiţiile actuale“, adaugă Valentin Petrof.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO