Eveniment

Piaţa imobiliară din Germania se clatină: Aproape jumătate dintre constructori se plâng de numărul insuficient de comenzi, iar peste 10% deja raportează dificultăţi financiare

Piaţa imobiliară din Germania se clatină: Aproape...

Autor: Ştefan Stan

12.12.2023, 09:45 14150

Criza imobiliară din Germania riscă să se intensifice, în condiţiile în care aproape jumătate dintre constructori se plâng de numărul insuficient de comenzi, iar mai mult de unul din 10 raportează dificultăţi financiare.

În noiembrie, 49,1% dintre constructori au declarat că suferă din cauza lipsei de comenzi noi, în creştere de la 48,7% în luna precedentă, potrivit unui sondaj realizat de institutul Ifo din Munchen. Aceasta reprezintă a opta creştere consecutivă şi cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor, în 1991.

Numărul companiilor aflate în dificultate financiară a crescut la 11,1%, de la 9,9%, potrivit unui comunicat de luni.

"Constructorii de case pierd clienţi în masă." a declarat Klaus Wohlrabe, şeful sondajelor de la Ifo. "Starea de spirit în rândul companiilor intervievate rămâne glacială".

Creşterea bruscă a costurilor de construcţie şi ratele mai mari ale dobânzilor fac ca multe proiecte să nu fie profitabile, iar presiunea asupra constructorilor ar putea afecta capacitatea de construcţie pe termen lung şi intensifica penuria de locuinţe. Coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz nu a reuşit să atingă obiectivul de a construi 400.000 de locuinţe pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO