Eveniment

Pierderi de 600 mil. euro de pe urma întârzierii transporturilor

Pierderi de 600 mil. euro de pe urma întârzierii transporturilor
14.02.2012, 00:04 181

Pierderile determinate de întârzierea transporturilor de marfă afectate de căderile masive de zăpadă au ajuns după două săptămâni de ninsoare la 600 mil. euro şi ar putea ajunge chiar şi la un miliard de euro, potrivit oficialilor Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT). Valoarea include atât pierderile transportatorilor, cât şi valoarea mărfii care întârzie la destinaţie.

"În fiecare zi sunt în mişcare 5.000 de camioane şi câteva sute de autocare şi autobuze. Un singur camion consumă aproape cinci litri de motorină pe oră, ceea ce înseamnă că în 24 de ore pierderile sunt de aproape 770.000 de euro", a spus Augustin Hagiu, preşedintele FORT. El a subliniat că pe lângă pierderile legate de consumul de carburant, transportatorii plătesc suplimentar şoferii pentru timpul petrecut în camion, diurnă, uzură camion, dar şi penalizări pentru că marfa nu ajunge la destinaţie la timp. Doar în cazuri de forţă majoră transportatorii nu ar fi penalizaţi în cazul întârzierii livrărilor.

"Cel mai simplu exemplu este în cazul unui transport de fructe din Grecia. Dacă un camion cu fructe stă în vama Giurgiu trei zile, acele fructe sunt bune de aruncat, ceea ce înseamnă marfă de cel puţin 15.000 de euro", a spus Augustin Hagiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24