Eveniment

Pogea: Nu majoram nici cota unica, nici TVA

15.03.2006, 00:00 14

Declaratia sa survine unei intalniri avute ieri cu rezidentul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, in care modificarile care urmeaza sa fie aduse Codului fiscal au fost principalul subiect de discutie.

"In acest moment avem o serie de consultari cu reprezentantii Fondului si cu mediul de afaceri, pentru stabilirea modificarilor pe care le vom aduce Codului fiscal", a spus Pogea. "Speram sa avem o varianta finala a Codului pana in luna iunie, pentru a-l putea inainta Parlamentului", a continuat el.

Obiectivul modificarii legislatiei fiscale este cresterea veniturilor atrase la buget, pentru care nu este totusi necesara nicio majorare de impozite mari, sustine vicepremierul. "Nu exista nicio sansa sa majoram TVA sau cota unica", a spus Pogea, raspunzand speculatiilor din ultima perioada, care dadeau ca sigura o astfel de majorare.

In schimb, Executivul spera sa creasca incasarile la buget din venituri nefiscale, in principal din cresterea nivelului redeventelor pentru exploatarea zacamintelor si a altor taxe asemanatoare.

"In alte state, aceste venituri nefiscale au o pondere de cel putin 3% din PIB, in timp ce la noi ele abia trec de 1%", a explicat Pogea. In concluzie, Guvernul spera ca noua legislatie fiscala sa aduca in plus la buget in urmatorii doi ani venituri echivalente cu 3%-4% din PIB. Pana la adoptarea noului Cod fiscal, pe care vicepremierul o vede posibila la jumatatea anului, Guvernul are in lucru strategia fiscala pe urmatorii 3 ani, a mai spus Pogea. "Lucram de circa doua luni la aceasta strategie si speram ca in maxim o luna si jumatate sa o definitivam", a afirmat vicepremierul pe probleme economice. Odata adoptata strategia fiscala, Codul fiscal nu va mai trebui modificat o perioada de circa doi ani dupa 2007, spune el.

Gheorghe Pogea a discutat cu Justice si despre intentia Guvernului de a privatiza complexurile energetice de la Rovinari si Turceni, pentru care s-au emis caietele de sarcini. "Deocamdata, privatizarea Romgaz nu este o prioritate, dar compania ar putea fi listata la Bursa", a mai spus Pogea.

Dupa deraierea acordului stand-by cu FMI din noiembrie anul trecut, Graeme Justice a reamintit in discutie posibilitatea ca acordul sa fie reluat si prelungit pana in noiembrie 2006, fata de termenul initial de expirare din iulie anul acesta. "Voi avea consultari cu ministrul de finante Vladescu si cu premierul Tariceanu, pentru a stabili daca este oportuna reluarea acordului cu FMI", a conchis Pogea. Decizia ar putea fi luata saptamana viitoare, la intoarcerea ministrului Vladescu de la discutiile cu FMI de la Washington.

Deocamdata, Guvernul insista sa i se permita un deficit bugetar de 0,5% din PIB pentru anul in curs, in timp ce FMI conditioneaza continuarea acordului de obtinerea unui deficit zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24