Eveniment

Politicienii nu mai pot conduce singuri tara. Vrem un patronat puternic in constructii

Politicienii nu mai pot conduce singuri tara. Vrem un patronat puternic in constructii

Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Pro BCA: Legislatia este realizata fara sprijinul unui pol serios al patronatelor care sunt implicate in mod direct in economie

25.10.2009, 23:25 52

Asociatia Pro BCA, care reuneste cei mai mari producatori deBCA, afirma ca urmatoarele sase luni vor fi cele mai grele dinultimii 10 ani pentru industria producatorilor de materiale deconstructii, pentru ca pe fondul crizei politice si al alegerilorprezidentiale, in primul trimestru din 2010 vor avea loc schimbariale administratiei, care vor intarzia platile catre companiile deconstructii.

Consumul de BCA a scazut anul acesta cu 30% in volum, pana la 2milioane de metri cubi, in timp ce preturile au scazut in medie cu16-17%. In acest context, valoarea pietei de BCA s-a redus cu peste45%, pana la 120 mil. euro. In cel mai optimist caz, producatoriide profil estimeaza pentru anul viitor o crestere de 5%, iar celpesimist o contractie de 10%.

"In perioada octombrie 2009 - aprilie 2010 se va atinge fundulcrizei. Estimam ca piata constructiilor va reveni pe crestere abiain a doua jumatate a anului viitor, dupa ce se va finaliza procesulde restructurare a administratiei si vor incepe sa fie accesatefondurile europene. Insa adevarata crestere a pietei se va resimtiabia in a doua jumatate a anului 2011", a declarat Marius Marin,vicepresedintele Asociatiei Pro BCA si CEO al grupuluiMacon-Simcor.

Pentru a reduce costurile, producatorii vor prelungi perioada dereparatii capitale la unitatile de productie in aceasta iarna, panacand vor vinde stocurile acumulate.

"Cred ca reparatiile capitale se vor intinde pe o perioada mailunga in aceasta iarna, de aceea este foarte importanta prelungireaordonantei privind somajul tehnic pentru cel putin primele treiluni din 2010", afirma Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei ProBCA si proprietarul companiei Celco Constanta. Aceeasi decizie o valua si producatorul Soceram, care va relua productia in functie dece se va intampla la nivel politic in prima parte a anului. "Anulacesta nu a fost deloc stabilita o politica de dezvoltare aeconomiei, am schimbat bugetele si strategia din mers", sustineRoxana Gheorghe, presedintele Soceram.

Patronatele au o putere prea mica

Dusu afirma ca in Romania companiile mari trebuie sa formezepatronate puternice, care sa reduca impactul crizei politice, asacum se intampla in Germania, unde mediul de business esteintotdeauna consultat de guvern. "Este tot mai clar ca politicieniinu mai pot conduce tara singuri. Legislatia este realizata farasprijinul unui pol serios al patronatelor care sunt implicate inmod direct in economie si cunosc adevaratele probleme. Patronateletrebuie sa se asocieze pe ramuri economice, pentru a avea un cuvantgreu de spus in crearea politicilor pe termen mediu si aexecutiilor bugetare multianuale", sustine Dusu.

Asociatia Pro BCA va avea in urmatoarea perioada intalniri cuPatronatul din Industria Cimentului (CIROM) si Asociatia Romana aAntreprenorilor din Constructii (ARACO), pentru a crea un patronatsolid in industria constructiilor. In prezent, din Asociatia ProBCA fac parte grupul Macon-Simcor, Celco Constanta, Soceram(Prahova), Ecoblock (judetul Constanta) si Somaco GrupPrefabricate, care controleaza circa 60-70% din piata. In industriade BCA lucreaza circa 4.000 de salariati in peste zece unitati deproductie.

"Vrem sa participe toti producatorii de BCA la aceastaasociatie, pentru a realiza o constructie patronala solida si sacontribuim la realizarea unei legislatii fiscale, care sa permitaconstructia unor proiecte de investitii pe termen mediu si lung.tara asta nu poate sa fie buna in toate domeniile, trebuie sastabilim ce domenii trebuie sa fie prioritare", afirma Dusu.Potrivit lui, activitatea producatorilor a fost afectata si defaptul ca tot mai multi distribuitori de materiale de constructiiau avut probleme financiare in acest an si au intrat chiar si ininsolventa.

Ideea este sustinuta si de Marin de la Macon, care considera cain Romania s-a dezvoltat un "campionat al insolventelor" pentru caeste inadmisibil ca administratorii firmei care au adus compania infaliment sa continue sa conduca operatiunile si sa muteoperatiunile pe o alta entitate juridica nou formata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO