Eveniment

Ponta promite să publice şi să facă ordine în lista de chiriaşi de la RA-APPS

Ponta promite să publice şi să facă ordine în lista de chiriaşi de la RA-APPS

Foto OCtav Ganea

Autor: Gabriel Razi

14.01.2013, 00:07 635

Premierul Victor Ponta a anunţat public că va face publică lista tuturor chiriaşilor în vilele Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) pentru ca apoi să îi scoată din case pe cei care nu mai deţin funcţiile publice, care le-ar da dreptul să locuiască în aceste imobile.

Declaraţiile premierului readuc în lumină situaţia de la RA-APPS, o instituţie cu 2.000 de angajaţi şi pierderi de 2,5 milioane de euro în 2011, dar care deţine un portofoliu de apartamente şi vile de circa 900 mil. euro.

"Aceia aveau drept şi înainte să stea acolo, eu doar le-am actualizat chiriile. Dar evident, când am văzut câţi sunt, m-am întrebat ce-i cu ăştia, de unde au apărut. Aşa că am hotărât să-i punem pe site pe toţi, de la vicepremier, toţi, cât plătesc, ce suprafaţă şi ce funcţie au, după care venim cu legea şi stabilim aşa: au voie să stea miniştrii şi secretarii de stat, punct. Şi nu mai stă nimeni altcineva", a declarat pre­mierul, potrivit Gândul.info.

Plata unor chirii de garsonieră pentru vile sau case de protocol de la RA-APPS, care în mod normal ar fi închiriate pe piaţa liberă pentru chirii de zece ori mai mari, reprezintă unul dintre beneficiile "discrete" ale unei poziţii de ministru, secretar de stat sau diplomat. Astfel, în bazele de date de chiriaşi ale RA-APPS s-au strâns istoric nume precum cele ale lui Adrian Severin, Mircea Geoană, Şerban Nicolae, Joiţa Tănase, Mioara Roman sau Gelu Voican Voiculescu.

Dintre chiriaşii RA-APPS "cu semnul întrebării", europarlamentarul Adrian Seve­rin, cercetat de DNA într-un dosar de corupţie, spune că plăteşte o chirie de 800 de euro/lună pentru un apartament de 192 de metri pătraţi în bulevardul Kiseleff, în apropierea Arcului de Triumf. Deşi nu mai ocupă o funcţie de publică, care să îi permită să locuiască într-o proprietate a RA-APPS, el spune că are un contract de închiriere valabil.

"Eu locuiesc în casa în care am locuit mereu înainte ca ea să fie a RA-APPS. Eu nu am luat casa de la RA-APPS, nu am fost ca Baconschi care a avut anexă la contractul de muncă. Eu am luat casa cu chirie de la Primăria Capitalei. Nu e o casă de protocol", spune Severin, citat de gândul.info

Cu mai mult de 1 milion de euro în conturi, potrivit informaţiilor din declaraţia de avere, europalamentarul spune că vrea să se mute din locuinţa RA-APPS, dar că nu a găsit încă nimic convenabil.

"Sigur că vreau să îmi găsesc ceva, dar nu am găsit o locuinţă care să îmi convină mai mult. Mă refer la raportul preţ/calitate. Toţi banii pe care îi am sunt valoarea unui apartament. Nu îmi convine să dau toată agoniseala mea pe o casă."

 

RA-APPS, o vacă de muls cu proprietăţi de 900 mil. euro

Statul deţine prin intermediul RA-APPS câteva sute de proprietăţi, active evaluate la 900 de milioane de euro. Pentru a administra aceste proprietăţi statul plăteşte peste 2.000 de angajaţi, însă cele mai recente informaţii disponibile de la Ministerul Finanţelor arată că în 2011 instituţia a avut pierderi de 2,5 milioane de euro.

Ziarul Financiar a propus în mai multe locuri transformarea RA-APPS într-un fond de investiţii imobiliare, listat la bursă, transparent şi cu mangament privat.

Cu un portofoliu despre care nu există informaţii detaliate şi cu o parte din proprietăţi neatractive pentru investitori, RA-APPS reuşeşte cu greu să scoată bani din vânzarea la licitaţie a proprietăţilor sale.

În acest context şi pe fondul unei pieţe imobiliare foarte slabe, Guvernul a revizuit în scădere pe parcursul anului trecut estimările de venituri obţinute din vânzarea imobilelor deţinute de această instituţie. Astfel, dacă în bugetul pe 2012 oficialii din Guvern au estimat că vor încasa 706 de milioane de lei din astfel de tranzacţii, în a doua parte a anului ei au redus cu 60% prognoza de venituri.

 

Găsesc greu investitori interesaţi de apartamentele şi casele de protocol

RA-APPS a organizat anul trecut mai multe licitaţii, în cadrul cărora a pus la bătaie pentru investitori în general imobile scumpe de peste 100.000 de euro, la preţuri de peste 1.500 de euro/mp. Dificultatea de a găsi cumpăratori pentru astfel de proprietăţi nu este suprinzătoare în condiţiile în care cerea din piaţă continuă să fie concentrată în palierul 60.000-70.000 de euro, acolo unde achiziţiile prin programul "Prima casă" fac jocurile.

Cu toate acestea, la jumătatea anului trecut RA-APPS a reuşit să obţină la o licitaţie 5 milioane de euro pentru o vilă cu etaj cu o suprafaţă de 515 mp, care dispune şi de un teren de 2.700 de metri pătraţi amplasat pe şoseaua Kiseleff.

Per total, RA-APPS deţine aproximativ 650 de locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile şi mai mult de 250 de hectare de teren. La aceste proprietăţi se adaugă şi câteva zeci de spaţii comerciale, ferme sau unităţi turistice precum hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca, complexul Scroviştea, complexul Palat Snagov.

 
 

Ce justificări au chiriaşii "eterni" ai RA-APPS

Pe lista chiriaşilor celebri de la RA-APPS s-au strâns în ultimii 20 de ani nume de actuali şi foşti demnitari precum Mircea Geoană, Şerban Nicolae, Joiţa Tănase sau Mioara Roman, soţia fostului premier Petre Roman. În condiţiile în care aceştia au o situaţie încertă în imobilele deţinute de RA-APPS, jurnaliştii gândul.info au solicitat reacţii pe această temă.

Mircea Geoană locuieşte într-o vilă deţinută de RA-APPS pe strada Cucu Starostescu. El a primit cu chirie această proprietate în urmă cu nouă ani, atunci când era ministru de Externe.

Contactat de Gândul, Mircea Geoană a evitat să ofere lămuriri suplimentare pe marginea acestui subiect.

"Nu răspund la întrebări pe tema case. Căutaţi răspunsurile mai vechi pe tema asta că tot am vorbit pe tema asta. Să publice Ponta lista că nu am nicio problemă".

Senatorul Şerban Nicolae locuieşte de aproape zece ani într-un apartament al RA-APPS de pe strada Mihai Eminescu din Capitală a primit apartamentul de 100 de metri pătraţi în 2003 atunci când era consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu. El spune că după 2007 a încheiat un contract de închiriere pentru acest imobil.

"Eu am contract de închiriere din 2007. Vreau să vă spun însă că în niciun moment statul nu mi-a plătit chiria pe acest imobil. Chiar şi când eram consilier prezidenţial, ministru sau secretar de stat mi-am plătit din banii mei chiria".

Joiţa Tănase, fost procuror general în timpul guvernării Năstase, locuieşte într-un apartament al RA-APPS de pe bulevardul Unirii. El a primit imobilul în 2011 şi pune că se află în posesia unei sentinţe care îi permite să fie chiriaş la RA-APPS pe viaţă. "Locuiesc în apartamentul RA-APPS. Am o decizie definitivă a instanţei care spune că am acest drept".

Mioara Roman, fosta soţie a lui Petre Roman, locuieşte într-o vilă de pe strada Gogol, imobilul fiind primit de fostul soţ. Fosta soţie a lui Petre Roman spune că locuieşte în continuare în acest imobil şi că se judecă cu RA-APPS.

"Mi-au pus o chirie de 6.000 de euro care nu are legătură cu realitate. Ca să vă spun dedesubturile lucrurile stau aşa: în curte există un bloc şi care care stau acolo sunt nişte ştabi care vor să dărămâne casa pentru a avea curte".

Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier în guverul Petre Roman, spune că plăteşte 700 de lei pe lună pentru o proprietate a RA-APPS dar adaugă că imobilul i-a fost atribuit soţiei sale, fără nicio legătură cu funcţia sa din Guvern la acel moment.

"E o casă, unii îi zic abuziv vilă, deşi conceptul de vilă nu e definit. Vila e o casă estivală, cu grădină. Unde să ma mut? Nu am unde. Şi am o familie numeroasă, şapte persoane".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO