Eveniment

Preţul cuprului va exploda până la 40.000 de dolari pe tonă. Toţi ochii investitorilor se mută către metalul roşu, după ce pariurile pe petrol au eşuat

Preţul cuprului va exploda până la 40.000 de dolari pe...

Autor: Ştefan Stan

24.05.2024, 13:37 47536

Pierre Andurand, managerul unui fond de hedging, se aşteaptă ca preţul cuprului să se cvadrupleze, ajungând la 40.000 de dolari pe tonă în următorii câţiva ani, pe măsură ce cererea în creştere va duce la scăderea stocurilor globale de metal roşu.

Convingerea lui Andurand în ceea ce priveşte piaţa cuprului a ajutat fondul său Commodities Discretionary Enhanced, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, să se redreseze după o pierdere de 55% anul trecut, care a venit ca urmare a faptului că pariurile sale optimiste pe petrol s-au întors împotriva sa. Fondul a crescut cu 83% în acest an, câştigurile provenind de la o gamă largă de mărfuri, potrivit unor persoane familiarizate cu performanţa.

Cuprul, un metal esenţial în centrul tranziţiei energetice, a crescut cu aproape 20% în acest an, atingând săptămâna aceasta un nivel record de 11.000 de dolari pe tonă. Dar Andurand, unul dintre cei mai cunoscuţi comercianţi de mărfuri din lume, crede că raliul mai are mult de mers, deoarece oferta se luptă să ţină pasul cu cererea.

„Ne îndreptăm spre o dublare a creşterii cererii de cupru din cauza electrificării lumii, inclusiv a vehiculelor electrice, a panourilor solare, a parcurilor eoliene, dar şi a utilizării militare şi a centrelor de date”, a declarat el pentru Financial Times.

„Cred că am putea ajunge până la 40.000 de dolari pe tonă în următorii patru ani sau cam aşa ceva. Nu spun că va rămâne acolo atunci; în cele din urmă vom avea un răspuns din partea ofertei, dar acest răspuns din partea ofertei va dura mai mult de cinci ani.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24