Eveniment

Pretul uleiului a crescut cu aproape 12% in octombrie

13.11.2007, 20:20 9

Preturile uleiurilor vegetale au crescut cu aproape 12% in luna octombrie, comparativ cu valorile practicate de producatori in luna septembrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Cu toate acestea, preturile din magazine pentru anumite branduri de ulei au sarit cu pana la 60%.
Astfel, daca in septembrie un litru de ulei Unisol, brand comercializat de Bunge, liderul pietei uleiurilor vegetale, costa 3,5 lei, acesta costa in prezent aproximativ 5,8 lei. La fel, tot un brand al companiei Bunge, Floriol, care la jumatatea lunii septembrie costa 3,8 lei, a ajuns la finele lunii octombrie la un pret de 5,4 lei.
Un alt exemplu ar fi brandul Untelemn de la Bunica, comercializat de Cargill Oils, care de la 3,8 lei, cat costa la finele lui august, a ajuns in prezent sa coste 4,6 lei.
Producatorii pun aceasta crestere a preturilor pe baza materiei prime insuficiente de pe plan local, anul acesta productia de seminte de floarea-soarelui reprezentand doar circa o treime din productia anului trecut. "Cresterea accelerata a preturilor a fost influentata de piata libera, respectiv de oferta, care este probabil mult mai mica decat cererea, de cresterea costurilor untilitatilor, cat si de faptul ca preturile semintelor oleaginoase si a uleiului brut din import au inregistrat cresteri de peste 100% fata de toamna anului trecut", a declarat Vasile Leu, directorul general al Argus Constanta, unul dintre principalii producatori de uleiuri vegetale din piata locala.
Potrivit Mirelei Olarescu, directorul de marketing al companiei Prutul Galati, producatorul brandului Spornic, preturile uleiurilor se vor stabiliza pana la sfarsitul acestui an.
Exista totusi un avantaj pe care producatorii il au prin intermediul acestei cresteri puternice a preturilor, in conditiile in care, in ultimii doi ani, majoritatea companiilor din aceasta industrie au inregistrat pierderi.
"Probabil, cu aceasta ocazie, vom reusi sa recuperam o parte din pierderile datorate pietei suprasaturate din ultimii doi ani", a declarat Vasile Leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24