Eveniment

Propunerea ministerului pentru medicii care vor bani în plus: să lucreze peste program în secţii private din spitalele publice

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ioana David

31.07.2013, 21:07 482

Ministerul Sănătăţii va schimba modul în care sunt plătiţi medicii în sistemul de stat, prin scoaterea acestora din grila bugetară, unde sunt încadraţi acum şi remuneraţi după un nivel stabilit de fiecare spital în parte.

Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a anunţat ieri că un proiect-pilot privind noul mod de salarizare va fi implementat în prima ju­mă­tate a anului viitor şi va include medicii din 12 spitale.

Ministrul a explicat că în cadrul noului pro­iect medicii vor alege dacă doresc să lucreze în re­gim full-time (7 ore) în spitalul public, iar în această situaţie vor putea să ofere consultaţii în re­gim privat în acelaşi spital de stat. Medicii vor pu­tea ajunge să câştige câteva mii de euro lu­­crând doar în sistemul de stat, a spus Nicolăescu.

Serviciile pe care medicii le vor acorda în regim privat în spitalele de stat vor fi plătite de pacienţi, iar până în prezent nu se cunoaşte la ce nivel ar putea ajunge aceste tarife.

„Cine doreşte poate avea asigurări private sau plăteşte din buzunar aceste servicii“, a spus Nicolăescu. Ministrul a arătat că sistemul funcţionează de 40 de ani în Franţa şi că paturile private din spitalele publice nu vor putea depăşi 20% din totalul spitalului.

„O cotă parte din tarifele percepute va fi pusă la dispoziţia echipei şi a spitalului. 60% va rămâne la medic, 30% merge la echipă şi 10% la spital“, a mai spus Nicolăescu.

De ce trebuie să existe secţii private în spi­ta­lele publice? Nu ar fi trebuit să fie de fapt con­cu­renţă între public şi privat? „Este con­cu­ren­ţă“, a fost răspunsul ministrului. De cea­lal­tă parte, medicii part-time de la stat vor pu­tea mer­ge să lucreze şi la alte clinici şi spitale private.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, propunerile avansate sunt singura variantă prin care poate fi stopat exodul medicilor.

Proiectul de act normativ ce cuprinde modificările la salarizarea medicilor urma să fie lansat în dezbatere publică în cursul acestei seri, însă până la închiderea ediţiei nu a fost disponibil.

Discuţiile din jurul salariilor medicilor s-au intensificat în ultima perioadă, în condiţiile în care cadrele medicale au anunţat proteste dacă nu le sunt crescute veniturile iar mai multe cazuri de mită au ridicat semne de întrebare vizavi de organizarea în sistemul sanitar. În acelaşi timp, tot mai multe cadre au decis să lucreze la privat sau să plece în străinătate.

Un medic rezident pediatru câştigă la stat 800 de lei plus bonuri de masa şi sporuri în anumite spitale (de TBC, boli infecţioase şi altele), iar în unele cazuri bonusurile pot ajunge la 100%, adică 1.500-1.600 de lei. Totodată, salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, potrivit Mediafax.

În România, numărul total al medicilor se ridică la 39.800 în prezent, arată datele Colegiului Medicilor din România, în care nu sunt cuprinşi rezidenţii în jur de 14.000 (ceea ce în total ar însemna 53.800).

Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, spune că acesta ar putea fi un prim pas spre eliminarea plăţilor informale şi că a avansat această variantă încă de acum un an.

„Să-i dai posibilitatea medicului să lucreze în acelaşi spital mi se pare un lucru extrem de bun care poate întrerupe sistemul plăţilor informale, iar inclusiv statul are de câştigat (…) Mi s-ar părea stupid ca medicul să nu accepte un astfel de sistem“, a spus Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

O parte importantă din medicii tineri vor opta să rămână la stat, deoarece aici ajung cele mai interesante cazuri, spune un medic tânăr din Bucureşti. Mai dificilă va fi însă alegerea pentru medicii mai în vârstă, care sunt căutaţi, şi care au parte de cazuri interesante atât în sectorul public cât şi la privat, a adăugat medicul.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 1.08.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO