Eveniment

Retailul domina topul investitiilor straine

29.01.2008, 19:13 19

Segmentul comertului modern a adus in noiembrie cele mai mari majorari de capital operate de companiile cu participare straina, valoare acestora depasind 52 de milioane de euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Suma reprezinta peste 30% din totalul majorarilor de capital operate in noiembrie de catre companiile straine.
Cel mai important actor pe acest segment a fost grupul german Metro, care a adus in noiembrie aproape 40 de milioane de euro la capitalul companiei Real,- Hypermarket Romania. Compania a deschis pana in prezent 14 magazine.
Un alt aport de capital consistent, respectiv peste 13 milioane de euro, a primit si compania Omilos. Compania, cu capital cipriot, este dezvoltatorul proiectului Era Shopping Center din Iasi, fondurile intrate in noiembrie fiind destinate dezvoltarii unui centru comercial in Oradea.
Locul al doilea in topul celor mai mari majorari de capital operate la societatile cu participare straina la capital in noiembrie este ocupat de producatorul de table si benzi inoxidabile Otelinox Targoviste, cu 17,3 milioane de euro. Compania a fost preluata in 1997 de grupul german Samsung si s-a aflat pana in decembrie anul trecut sub monitorizarea AVAS intrucat cumparatorul nu-si indeplinise obligatiile investitionale. Podiumul investitiilor straine din noimebrie este completat de compania American European Marketing & Entreprises din Brasov, la care actionarul majoritar german a realizat o majorare de 13,8 mil. euro. Datele ONRC arata ca valoarea investitiilor straine ca aport la capitalul social al firmelor inregistrate in Romania s-a ridicat in noiembrie 2007 la 189 de milioane de euro, cu aproape 50% mai mici decat in luna similara a anului precedent. Cu toate acestea, in perioada ianuarie - noiembrie 2007, acest tip de investitii au totalizat 2,07 miliarde de euro, valoare similara cu cea inregistrata in aceeasi perioada din 2006.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta luata in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe. Potrivit datelor BNR, valoarea investitiilor straine din primele 11 luni ale anului trecut a fost de 6,6 miliarde de euro, cu 20% sub nivelul din aceeasi perioada din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels