• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Eveniment

România: certificatul digital de vaccinare va apărea la 1 iulie. Fără certificatul oficial de vaccinare, fără dovada unui test negativ sau a îmbolnăvirii anterioare, românii îşi riscă vacanţa şi în 2021

România: certificatul digital de vaccinare va apărea la 1 iulie. Fără certificatul oficial de vaccinare, fără dovada unui test negativ sau a îmbolnăvirii anterioare, românii îşi riscă vacanţa şi în 2021

Autor: Georgiana Mihalache

11.06.2021, 00:05 3852

Certificatul digital de vaccinare, un document despre care se vorbeşte la nivel european încă de la debutul campaniei de vaccinare, va fi operaţional în România de la 1 iulie, autorităţile lucrând la un site de unde să fie descărcat de către persoanele vaccinate.

Deşi se spune că nu este „obli­gatoriu“, certificatul este, practic, paşaportul pentru vacanţele din acest an şi cele viitoare, fie în străinătate, fie în România. Fără el s-ar putea să rămâneţi pe aeroport cu biletul în mână sau să plângeţi la uşa hotelului pentru care aţi plătit deja avansul.

La nivel european se doreşte o accelerare a procesului de eliberare a certificatelor de vaccinare în statele membre UE, mai ales în contextul în care sezonul estival implică un număr mare de turişti care circulă dintr-o ţară în alta. Iar documentul prin care oamenii dovedesc că s-au vaccinat împotriva coronavirusului trebuie tratat în mod serios, mai ales că există posibilitatea ca persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală şi nu au nici un test negativ să nu poată intra pe teritoriul unui stat sau să fie nevoite să stea în carantină.

„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi (10 iunie – n.red.) a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii – persoană vaccinată, testată sau vindecată, începând cu data de 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă", a spus ieri Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul ministerului Sănătăţii.

Certificatul digital al UE privind COVID-19 a fost aprobat miercuri, 9 iunie şi urmează să intre în vigoare în fiecare stat membru. Certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. Se introduce un cadru comun la nivelul pentru a verifica certificatele şi a preveni frauda şi falsificarea acestora.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256