Eveniment

România îşi întăreşte poziţia economică externă, dar pentru că se dezumflă consumul şi se ieftineşte energia

România îşi întăreşte poziţia economică externă,...

Autor: Răzvan Botea

16.12.2023, 16:56 9942

Per total, deficitul comercial al ţării a scăzut cu 5,2 mld. euro, adică cu 22% Chimia face în continuare aproape jumătate din deficitul comercial al României, însumând 10,3 mld. euro din deficitul total de 23 mld. euro.

Deficitul comercial la bunuri al României, consi­derat printre vulnerabilităţile macroeconomice ale României, a scăzut în primele 10 luni din an cu 5,2 mld. euro, adică o scădere de aproape 22%, arată datele publicate de INS. Anul 2023 se anunţă astfel a fi primul an în care deficitul comercial la bunuri al României va scădea, după criza din 2008-2009. Atunci însă, importu­rile ţării, adică de fapt puterea de cumpărare a populaţiei, se prăbuşeau, din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate din guvernarea Emil Boc – salariile din sistemul bugetar au scăzut cu 25%, salariile din sistemul privat deja scădeau, iar TVA, adică toate preţurile, a crescut cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%.

Acum, cei mai mulţi analişti financiari sunt de părere că scăderea deficitului comercial este mai degrabă un semn bun şi vine pe fondul ieftinirii pe plan mondial a materiilor prime şi a energiei, prin comparaţie cu preţurile uriaşe din 2022. De asemenea, adaugă analiştii, este vorba şi de o încetinire a cererii interne, adică populaţia a frânat cumpărăturile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO