Eveniment

România surprinde piaţa europeană a cerealelor: O treime din ultima ajustare pe plus, asigurată de producţia locală

România surprinde piaţa europeană a cerealelor: O treime din ultima ajustare pe plus, asigurată de producţia locală

Autor: Gabriel Razi

23.01.2012, 00:04 1381

Una dintre cele mai mari firme de cercetare a pieţei europene a cerealelor a ajustat în sus cu 1,2 milioane de tone producţia agricolă de anul trecut, o treime din această creştere fiind asigurată de producţia mai mare de porumb din România.

În total, firma Strategie Grains evaluează producţia europeană de cereale din UE la 285 de milioane de tone, potrivit raportului din ianuarie al companiei.

România a contribuit la producţia de cereale a Uniunii Europene cu aproximativ 20 de milioane de tone, 7% din total, fiind pe locul patru în UE. Între cele 27 de economii comunitare, recolte de cereale mai mari au avut în 2011 doar Franţa (63 mil. tone), Spania (20,9 mil. tone) şi Marea Britanie (21,7 mil. tone).

Toamna trecută fermierii de pe piaţa locală au recoltat aproximativ 11,4 milioane de tone de porumb, 7,2 mil. tone de grâu, în hambarele traderilor şi producătorilor fiind şi alte 1,3 mil. tone de orz. Recoltele de cereale din 2011 au fost cu până la 30% mai mari decât cele din anul precedent.

În cazul porumbului, recolta mare a poziţionat România în topul primilor 10 producători la nivel mondial, dar şi pe podiumul producătorilor din Uniunea Europeană în spatele Franţei. Pentru acest an analiştii de la Strategie Grains păstrează estimări similare cu estimările iniţiale făcute în ultima lună a anului trecut.

Astfel, producţia totală de cereale la nivelul Uniunii Europene urmează să ajungă la 290 de milioane de tone. Producţia comunitară de grâu este estimată la 133,3 milioane de tone, în scădere cu 0,2 milioane de tone ca urmare a previziunilor negative privind recolta din Germania.

La polul opus estimările firmei de cercetare arată că producţia de porumb se va cifra toamna viitoare la 62,3 milioane de tone, cu 0,2 milioane de tone mai mult decât luna trecută.

Plusul urmează să vină din suprafeţele mai mari ce urmează a fi dedicate porumbului în România şi Ungaria. Estimările de creştere a recoltei de porumb nu sunt surprinzătoare în condiţiile în care seceta din toamna trecută pune sub semnul întrebării mai bine de jumătate din recolta de rapiţă din acest an. Pentru a limita pierderile o mare parte din fermierii care au mizat pe rapiţă vor planta în schimb în primăvară porumb sau floarea-soarelui pe suprafeţele dedicate iniţial acestei culturi. Anul trecut fermierii au acoperit cu rapiţă în total 380.000 de hectare de teren.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO