Eveniment

România are una dintre cele mai mari ponderi ale industriei în PIB din UE, dar industria nu absoarbe angajaţi noi. România are 5 milioane de angajaţi în total, când ar trebui să aibă peste 8 milioane, aşa cum Ungaria, cu o populaţie la jumătate, are tot 5 milioane de angajaţi în economie

România are una dintre cele mai mari ponderi ale...

Autor: Răzvan Botea

27.01.2024, 23:45 3828

Poate fi industria o sursă de joburi noi în perioada următoare printr-o strategie de ţară?

Ponderea industriei în economia României este de aproape 25% în anii buni pentru sector, una dintre cele mai mari contribuţii din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, numărul  de salariaţi din industrie a rămas aproape constant în ultimul an per ansamblu, dar a scăzut în mai multe sectoare. Guvernul, prin Ministerul Economiei, a lansat recent o strategie industrială a ţării. Un astfel de document este de mai mult timp solicitat de mediul de afaceri, însă întrebarea este cât de mult răspunde în realitate aşteptărilor din mediul de business şi cât de concrete sunt soluţiile.

„În ceea ce priveşte piaţa muncii, având în vedere intenţia de a trece la o economie digitală şi durabilă, strategia ar trebui să pună considerabil mai mult accent pe dezvoltarea forţei de muncă calificate. Ar fi benefice în acest sens propuneri  concrete de perfecţionare şi recalificare, în special în ceea ce priveşte competenţele digitale şi tehnologiile ecologice“, remarcă reprezentanţii confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii care realizează o treime din PIB-ul României şi al cărei preşedinte este omul de afaceri Dan Şucu.

Paradoxul este că toate marile companii din industrie, cel puţin în ultimii 7-8 ani, au invocat o criză pe piaţa forţei de muncă din România şi, în aceeaşi vreme, numărul angajaţilor a scăzut. Pentru creşterea locurilor de muncă din industrie, aşa cum remarcă reprezentanţii Concordia, nu este specificată în mod clar o soluţie în strategia de ţară amintită.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro