Eveniment

Schimbări seismice în Champions League: După 2024, ne luăm adio de la faza grupelor. UEFA anunţă un nou format pentru Liga Campionilor

Schimbări seismice în Champions League: După 2024, ne...

Autor: Ştefan Stan

14.12.2023, 21:48 1601

Ediţia 2024/25 a UEFA Champions League va avea un nou format.

"UEFA a arătat în mod clar că ne angajăm pe deplin în respectarea valorilor fundamentale ale sportului şi în apărarea principiului-cheie al competiţiilor deschise, cu calificări bazate pe merit sportiv, în deplină concordanţă cu valorile şi modelul sportiv european bazat pe solidaritate", a declarat preşedintele UEFA, Aleksander Čeferin. "Sunt foarte mulţumit că a fost o decizie unanimă a Comitetului Executiv al UEFA, Asociaţia Europeană a Cluburilor, Ligile Europene şi asociaţiile naţionale fiind toate de acord cu propunerea făcută. O altă dovadă că fotbalul european este mai unit ca niciodată."


Cum se va schimba formatul Ligii Campionilor din 2024/25?
 

Schimbarea esenţială în reformele anunţate de Comitetul Executiv al UEFA este renunţarea la sistemul actualului, cu faza grupelor. Actuala fază a grupelor Ligii Campionilor include 32 de participante împărţite în opt grupe de câte patru. Din sezonul 2024/25, 36 de cluburi vor participa la faza Ligii Campionilor (fosta fază a grupelor), oferind astfel posibilitatea ca alte patru formaţii să concureze împotriva celor mai bune cluburi din Europa. Aceste 36 de cluburi vor participa la o singură competiţie de ligă în care toate cele 36 de cluburi participante sunt clasate împreună.

Conform noului format, echipele vor juca opt meciuri în noua fază a ligii (fosta fază a grupelor). Ele nu vor mai juca de două ori cu trei adversari - acasă şi în deplasare -, ci vor avea de disputat meciuri cu opt echipe diferite, jucând jumătate din aceste meciuri acasă şi jumătate în deplasare. Pentru a determina cele opt adversari diferiţi, echipele vor fi clasate iniţial în patru grupe de sorţi. Fiecare echipă va fi apoi extrasă la sorţi pentru a juca împotriva a doi adversari din fiecare dintre aceste loturi, jucând un meci acasă şi unul în deplasare împotriva unei echipe din fiecare lot.

Acest lucru oferă cluburilor posibilitatea de a se confrunta cu o gamă mai largă de adversari şi oferă fanilor perspectiva de a vedea echipele de top confruntându-se mai des şi mai devreme în competiţie. De asemenea, va avea ca rezultat meciuri mai competitive pentru fiecare club în parte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO