Eveniment

Serviciile, comerţul şi industria au susţinut creşterea PIB din T1 2013, cred analiştii

Serviciile, comerţul şi industria au susţinut...

Autor: Claudia Medrega

03.06.2013, 21:01 476

Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă mâine, 5 iunie, da­tele provizorii privind creşterea eco­no­mică din T1, precum şi in­for­maţii de­ta­liate privind evoluţia compo­nen­telor PIB. La jumătatea lunii mai, Sta­tis­tica a publicat cifrele „semnal“ privind avansul economiei în primul trimestru faţă de T4 2012 şi comparativ cu T1 2012.

PIB-ul României a crescut în T1 2013 cu 2,1% pe serie brută, faţă de aceeaşi pe­rioa­dă din 2012, dublu faţă de aş­teptările ana­liştilor, care estimau un avans de apro­xi­mativ 1%. Comparativ cu T4 2012, PIB-ul a urcat cu 0,5%, potrivit datelor „semnal“.

Creşterea economică din primul tri­mestru poate fi rezultatul unei perfor­man­ţe puternice a sectorului serviciilor, iar exporturile este posibil să fi ajutat mai mult creşterea economică, după cum au susţinut analişti. Industria a avut cel mai probabil o contribuţie pozitivă, susţinută în principal de autoturisme, în timp ce construcţiile şi investiţiile au fost în declin. Vestea bună privind economia României a venit în con­textul în care UE a reintrat în rece­siune în T1, în timp ce zona euro a conti­nuat să se afunde în recesiune pentru al şaselea trimestru consecutiv.

Exporturile au înregistrat un avans de 4,6% faţă de T1 2012, la 11,6 mld. euro. Ca urmare a continuării diversificării geo­gra­fice, exporturile către ţările non-UE au fost în ascensiune puternică. Îmbună­tă­ţirea cererii externe s-a observat şi în ci­frele producţiei industriale, care a crescut în primul trimestru cu aproape 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie ajustată. Semnale încurajatoare au venit şi de la serviciile IT care au înregistrat creşteri de două cifre.

Volumul cifrei de afaceri din co­merţul cu amănuntul - cel mai impor­tant indicator al consumului populaţiei ñ şi-a mai temperat ascensiunea, urcând cu doar 0,8%, ca serie ajustată, faţă de tri­mestrul I 2012.

Majorarea salariilor din sectorul public şi a pensiilor a determinat o contribuţie pozitivă a consumului privat la creşterea economică din T1 2013.

În urma semnalelor de revigorare a economiei din primele luni ale anului,  analiştii au îmbunătăţit estimările privind creşterea PIB din acest an spre 2% sau chiar peste, în ipoteza în care va fi un an agricol bun, iar exporturile şi industria îşi vor continua ascensiunea.

BCR şi Raiffeisen Bank şi-au mo­dificat deja estimările privind creşterea economică, Volksbank şi Unicredit au re­vi­zuit recent avansul PIB la 2%, iar băn­cile care nu au făcut acest pas iau în consi­de­rare îmbu­nă­tă­ţiri ale prognozelor. Ma­jo­ritatea esti­mărilor băncilor privind creşterea PIB erau incluse la începutul anului în inter­valul 0,5-1,6%, în timp ce FMI, Comisia Europeană şi Guvernul văd o creştere economică de 1,6% în 2013.

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a urcat în aprilie la ma­ximul ultimelor 12 luni, pe fondul aştep­tărilor pozitive legate de evoluţia eco­nomiei în perioada următoare, dar şi ca urmare a evaluărilor condiţiilor curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii.

Indicatorul de încredere macro­economică al CFA România a ajuns în aprilie la 44 de puncte de la 33,8 în martie.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 04.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO