Eveniment

Ce spune despre România raportul OCDE, clubul select al ţărilor democratice bogate la care România aspiră: Se taxează prea mult veniturile mici şi prea puţin veniturile mari. Impozitul progresiv este o soluţie

Ce spune despre România raportul OCDE, clubul select al...

Autor: Răzvan Botea

13.03.2024, 00:07 835

Sunt prea mari poverile fiscale pe veniturile mici, este una dintre concluziile raportului periodic al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) asupra României. România încasează cele mai mici taxe din Uniunea Europeană şi dacă ar face parte din OECD, cum speră, s-ar situa tot la coada clasamentului. Aşa că este nevoie de creşterea veniturilor din taxe la buget iar, în acest sens, impozitul progresiv pe venit ar putea fi o soluţie, mai arată raportul.

„Consolidarea fiscală este prima mare prioritate, pentru a reconstrui spaţiul fiscal şi pentru a creşte rezilienţa la şocuri externe viitoare. România are nevoie de un plan pe termen mediu pentru scăderea deficitului. Datoria publică a rămas stabilă, la 47%, dar de peste patru ori mai mare decât momentul în care România s-a alăturat Uniunii Europene. Este nevoie de creşterea nivelului de încasări din taxe la nivel de buget. România este mult sub media OCDE. Un traseu spre o taxare progresivă ar putea avea un rezultat mai bun“, a declarat, la Bucureşti, Mathias Cormann, secretar general al OCDE, la prezentarea raportului asupra României.

OCDE este clubul select al celor mai bogate ţări din lume şi, mai cu seamă, ţări democratice. 

omânia a reuşit să deschidă discuţiile de aderare în 2022, dar este nevoie să ajungă la standardele OECD în ceea ce priveşte mai mulţi indicatori economici şi sociali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO