Eveniment

Ştirea momentului: Două atacuri teroriste au ucis miercuri peste 100 de persoane în Iran. Exploziile au făcut ravagii în mulţimea care se adunase să comemoreze a patra aniversare a uciderii de către SUA a lui Qassem Soleimani, un fost comandant al Gărzilor Revoluţionare

Ştirea momentului: Două atacuri teroriste au ucis...
03.01.2024, 16:34 414

Iranul a declarat că două "atacuri teroriste" au ucis miercuri peste 100 de persoane în apropierea mormântului unui comandant, potrivit unor rapoarte ale presei de stat.

Două explozii în oraşul Kerman din sudul ţării au lovit mulţimile care se adunau pentru a comemora a patra aniversare a uciderii de către SUA a lui Qassem Soleimani, un fost comandant al Gărzilor Revoluţionare.

Oficiali iranieni citaţi de televiziunea de stat au declarat că exploziile au ucis 103 persoane şi au rănit 171, fiind cel mai mare atac din ultimii ani în Republica Islamică.

Exploziile au avut loc pe fondul tensiunilor ridicate din Orientul Mijlociu, declanşate de atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului şi de ofensiva statului evreu în Gaza.

Tasnim, o agenţie de ştiri afiliată Gardienilor Revoluţiei, a declarat că doi saci încărcaţi cu explozibil au fost plasaţi miercuri la intrarea în cimitirul din Kerman şi că autorii ar fi detonat bombele de la distanţă.

Presa de stat iraniană şi oficialii locali au catalogat exploziile de miercuri drept un atac terorist, dar Teheranul nu a dat încă vina pe un grup anume sau pe o ţară străină.

Gholam-Hossein Mohseni-Ejei, şeful sistemului judiciar iranian, a dat vina pentru aceste crime pe "teroriştii mercenari", care erau "lacheii" unor "puteri arogante".

Iranul a dat vina pentru atacurile anterioare pe organizaţii militante, inclusiv Mujahedin-e Khalq (MEK), un grup de opoziţie în exil susţinut cândva de Irak, precum şi pe grupuri separatiste şi jihadişti sunniţi.

Asasinatele şi spionajul israelian în Iran s-au concentrat în mare parte pe presupusul program de arme nucleare al Republicii Islamice, mai ales pe cel al lui Mohsen Fakhrizadeh, un important om de ştiinţă în domeniul nuclear, în 2020.

Iranul a acuzat Israelul pentru mai multe atacuri din 2010, toate implicând fie ingineri, fie oameni de ştiinţă, inclusiv o bombă telecomandată pe o motocicletă, un explozibil ataşat la o maşină şi oameni înarmaţi din vehicule care treceau prin zonă.

Iranul afirmă că nu doreşte să fie atras într-un conflict regional mai amplu, în ciuda sprijinului său pentru Hamas.

În urma uciderii recente a unui comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei în Siria, care a fost pusă pe seama Israelului, oficialii iranieni au declarat că îşi rezervă dreptul de a răspunde fără a se angaja în mod explicit la o escaladare.

Într-un atac anterior în Iran, agenţi afiliaţi Statului Islamic au revendicat responsabilitatea pentru atentate simultane asupra clădirii parlamentului din Teheran şi asupra mausoleului lui Ruhollah Khomeini, fondatorul republicii, în 2017.

În 2018, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra unei parade militare în oraşul Ahvaz din sud-vestul Iranului, care a dus la moartea a zeci de persoane, inclusiv membri ai Gărzilor Revoluţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO