Eveniment

Surpriză: Americanii vor să trimită trupe în Israel. Preşedintele american Joe Biden va vizita miercuri Israelul, apoi Iordania

Joe Biden, presedintele Americii, vrea sa trimita trupe in Israel

Autor: Laura Buciu

17.10.2023, 08:19 381

Preşedintele american Joe Biden urmează să viziteze statul Israel, miercuri, pentru a-şi reafirma solidaritatea cu acesta şi pentru a se asigura că ajutorul umanitar este livrat în Gaza, potrivit Le Figaro.

Preşedintele american Joe Biden urmează să viziteze miercuri, 18 octombrie, Israelul, în semn de „solidaritate” în faţa atacului Hamas, dar şi cu scopul de a debloca livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza, asediată de mai bine de o săptămână de armata israeliană şi unde se prefigurează un dezastru umanitar, potrivit OMS.

Vizita a fost anunţată de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, la finalul unei nopţi de discuţii maraton la Tel Aviv cu premierul Benjamin Netanyahu, într-un moment în care Iranul a ameninţat cu o posibilă „acţiune preventivă” împotriva Israelului dacă ţara îşi menţine planurile de ofensivă terestră împotriva organizaţiei islamiste din Fâşia Gaza.

Joe Biden se va întâlni, de asemenea, cu preşedintele egiptean, cu regele Iordaniei şi cu şeful Autorităţii Palestiniene la Amman, a anunţat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, în timp ce continuă intensa activitate diplomatică internaţională pentru a încerca să împiedice ca conflictul, declanşat de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, să cuprindă întreaga regiune.

„Posibilitatea unei acţiuni preventive din partea Axei Rezistenţei este aşteptată în următoarele ore”, a avertizat luni seara ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, folosind un termen informal pentru statele şi organizaţiile inamice ale Israelului şi Occidentului. Anterior, ministrul declarase că „axa rezistenţei” nu va permite statului evreu „să facă ce vrea în Gaza”.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, a declarat că vizita lui Joe Biden nu a pus sub semnul întrebării ofensiva terestră împotriva Hamas. „Nu cred că această vizită este menită să o împiedice”, ci mai degrabă „să se asigure că Israelul are tot ce îi trebuie pentru a se apăra”, a spus el. „Vom începe activităţi militare consolidate atunci când va fi momentul potrivit pentru a atinge obiectivul”, a declarat el înainte de anunţarea vizitei.

Potrivit Wall Street Journal, armata americană a selectat aproximativ 2.000 de persoane pentru o posibilă desfăşurare în sprijinul Israelului. Nu se aşteaptă ca aceste trupe să lupte, ci, dacă este necesar, să ofere consiliere şi asistenţă medicală, potrivit cotidianului, care citează oficiali neidentificaţi ai Pentagonului.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în Israel de la atacul Hamas. Cei mai mulţi sunt civili care au murit în ziua atacului, cel mai sângeros de la crearea statului Israel.

Pe de altă parte, loviturile israeliene au ucis cel puţin 2.750 de persoane, majoritatea civili palestinieni, inclusiv sute de copii, potrivit autorităţilor locale. De asemenea, 11 jurnalişti palestinieni au fost ucişi, a anunţat luni sindicatul jurnaliştilor palestinieni. Armata israeliană a anunţat, de asemenea, că a recuperat cadavrele a 1.500 de combatanţi Hamas pe teritoriul israelian.

Hamas, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană şi Israel, a răpit 199 de persoane în timpul atacului, potrivit Israelului. Hamas vorbeşte de „200 - 250” de ostatici în Gaza şi a anunţat că 22 de ostatici au fost ucişi în raidurile israeliene. Luni seara, a difuzat o înregistrare video cu „unul dintre prizonierii din Gaza”, identificat de armata israeliană drept Mia.

După întâlnirea sa cu Benjamin Netanyahu, Antony Blinken a anunţat, de asemenea, că Statele Unite au obţinut garanţii din partea Israelului privind livrarea de ajutor umanitar străin în Fâşia Gaza.

„La cererea noastră, Statele Unite şi Israelul au convenit să elaboreze un plan care va permite ca ajutorul umanitar din partea ţărilor donatoare şi a organizaţiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza”, a explicat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat luni în legătură cu o „catastrofă” umanitară iminentă.

„Mai sunt 24 de ore fără apă, electricitate şi combustibil” în Gaza, iar dacă ajutorul nu va ajunge, medicii nu vor avea decât „să pregătească certificate de deces”, a declarat pentru AFP Ahmed Al-Mandhari, directorul OMS pentru Mediterana de Est, cu sediul la Cairo.

Luni seara, Consiliul de Securitate al ONU a respins o rezoluţie propusă de Rusia pentru o „încetare umanitară a focului". Aprobată de cinci state membre ale Consiliului - printre care Rusia şi China - a fost respinsă de alte patru state (Statele Unite, Regatul Unit, Franţa şi Japonia), iar şase s-au abţinut, printre care şi Brazilia. Cele 15 state membre ale Consiliului urmează să voteze marţi seara o a doua rezoluţie prezentată de Brazilia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO