Eveniment

Terorismul a lovit în plin unul dintre cel mai bine păzite oraşe din Europa

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Iulian Anghel

23.03.2016, 00:05 849
Bilanţul în atentatele teroriste era aseară 31 de morţi şi 200 de răniţi: 11 persoane ucise la aeroportul Zaventem şi 20 în exploziile de la staţia de metrou Molenbeek din Bruxelles.

Toate liniile de metrou au fost închise, tot transportul a fost paralizat, iar „Bruxelles-ul este doar o sirenă“ – relatau ziariştii de la Le Soir, cotidian care apare în capitala Belgiei, sediu al instituţiilor europene şi, prin urmare, capitală a UE.

Exploziile de la aeroport au avut loc la 7:45 ora locală, iar cele de la metrou la ora 9:11, în staţia Molenbeek. Dacă aeroportul se află la 15 kilometri de centrul oraşului, una dintre exploziile de la metrou au avut loc Molen­beek, aproape de cartierul Schuman, unde se află sediile instituţiilor europene.

Câteva ore mai târziu, o centură explo­zivă intactă a fost descoperită în aeroportul Zaventem din Bruxelles, potrivit unor surse citate de postul belgian VTM.

Ziarele apărute ieri în Franţa şi Belgia vorbeau despre o vie polemică apărută între autorităţile franceze şi cele belgiene în legătură cu extrădarea în Franţa a celui considerat creierul atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam. Nu au apucat însă ziarele să se epuizeze de pe tarabe, iar Bruxelles-ul a fost lovit într-un atac coordonat, o parte dintre analişti considerând că este vorba despre o reacţie la arestarea lui Salah Abdeslam.

Cum a fost posibil ca într-un oraş în care armata patrula pe străzi cu puştile-mitralieră la vedere, într-un oraş în care alarmele teroriste erau la ordinea zilei, şcolile evacuate la cea mai mică suspiciune, un oraş supra­vegheat precum oraşele israeliene, teroriştii să pună la punct un plan de atacuri coordonate – la aeroport şi metrou – fără ca nimeni să ştie?

„Urmărirea teroriştilor este o chestiune dificilă, care ia timp“, susţinea ieri pentru Le Soir premierul belgian Charles Michel, într-o declaraţie dată înainte de atentate. Atât de „dificil“ încât poliţia nu a avut nicio pistă.

 

Haos în transporturi

Ce a urmat după atentate a fost un haos. Ţările vecine Belgiei sunt în alertă, iar Bruxelles-ul va fi pentru câteva zile un oraş închis. În Germania, graniţele cu Belgia, Franţa, Olanda şi Luxemburg sunt de asemenea monitorizate cu atenţie, transmitea Deutsche Welle. Nu doar în Europa au fost consolidate controalele pe aeroporturi, ci şi în Statele Unite. Pe aeroporul din Bucureşti securitatea a fost întărită. Experţii în turism, citaţi de Mediafax, îi sfătuiesc pe românii care aveau programate deplasări la Bruxelles în perioada imediat următoare să evite oraşul, iar pe cei care sunt acum acolo îi sfătuiesc să se întoarcă în ţară.

„Sfatul meu pentru românii care sunt acum la Bruxelles este să plece de acolo, iar pentru cei care aveau de gând să plece acolo, să nu se ducă. Decât să mergi cu frica în sân, mai bine găseşti o altă destinaţie. În mo­mentul acesta nu mai avem nicio siguranţă“, a spus Răzvan Pascu, fondatorul Travel Communication Romania.

Nu doar traficul aerian a fost perturbat, ci şi cel feroviar. Operatorii trenurilor de mare viteză (TGV) Eurostar şi Thalys au anunţat că niciunul dintre trenurile lor nu opera ieri către sau dinspre gara centrală Bruxelles-Midi.

Thalys a anunţat că unul dintre trenurile sale, care a plecat de la Gare du Nord din Paris, a fost redirecţionat către oraşul francez Lille, iar alte trenuri care urma să plece din gări din Germania şi Olanda au fost anulate.

De asemenea, traficul trenurilor Euro­star între Londra şi Bruxelles era aseară suspendat în ambele sensuri, iar cele care erau deja în circulaţie au fost oprite la Lille, relatează Liberation online.

„În urma atacurilor care au avut loc la Bruxelles în această dimineaţă, vă informăm că traficul Eurostar între Bruxelles şi Marea Britanie este actualmente suspendat în ambele sensuri“, anunţă Eurostar într-un comunicat pe site.

„Îi sfătuim pe clienţii noştri să nu circule de la/către Bruxelles astăzi (ieri - n.red.). Propunem schimbul gratuit sau rambursarea oricărui bilet afectat de această situaţie“, adaugă grupul.

 

Mărturii ale românilor aflaţi în Bruxelles

„Locuiesc de aproape 20 de ani în Bruxelles şi fără nicio reţinere pot sã afirm că astăzi este cea mai sinistră zi pe care o trăiesc.  Trec zilnic prin Molenbeek în drum spre locul de muncă din piaţa Schuman. Nu pot să spun că îmi este frică, dar când se lasă seara e recomandabil să nu intri pe străzi lăturalnice în această zonă. Astăzi, în drum spre serviciu, pe la ora 8 şi câteva minute, am auzit la radioul maşinii primele informaţii despre cele două bombe de la aeroport. Exact în locul în care în trei zile trebuia să mă înregistrez pentru a lua avionul spre Bucureşti. Mi-am urmat drumul spre cartierul european luând metroul. După câteva minute, în staţia de metrou De Brouckere suntem rugaţi să ieşim din metrou şi să părăsim incinta. La suprafaţă suntem informaţi că la 4 staţii de unde ne aflam au avut loc explozii masive în garnitura de metrou. Conform planificării, trebuia să ajung în acea staţie cam în 5 minute“, a povestit Dan Luca, directorul reţelei EurActiv din Bruxelles.

Oana Giuşcă, director general şi fondator al companiei de consultanţă Bridge Europe Consulting, româncă stabilită în afara centrului capitalei Belgiei, spune însă: „La noi nu se simte nimic. Activitatea este normală. Oamenii lucrează pe şantier ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.“

„În schimb în zona Schuman - unde sunt clădirile Comisiei Europene - este haos. Traficul este blocat şi nu se poate ajunge cu maşina. Un angajat al firmei mele (Bridge Europe Consulting) care lucrează la un proiect pentru Comisia Europeană a stat blocat azi dimineaţă în trafic o oră până să poată parca undeva şi a mers pe jos spre birou. Acum (ieri în jurul orei 17:30, ora României - n.red.) este în clădirea de birouri unde îşi desfăşoară activitatea, dar nu poate ieşi. Nimeni nu are voie să părăsească clădirea până la ora 6 pm. Clădirea lui nu este chiar în Schuman şi nu se vede nimic de acolo. Totul pare normal, nu au soldaţi la intrare  - dar în zona Schuman sunt“, a spus Oana Giuşcă.

 

Lumea se teme de ce este mai rău

„Toată lumea este vizată în acest moment. Ne aflăm în faţa unei ameninţări globale care cere la rândul său răspunsuri globale“, a declarat preşedintele Franţei, François Hollande. „Trebuie să ţinem cont de amploarea şi de gravitatea terorismului“, a avertizat acesta, adăugând că „războiul trebuie dus în toată Europa“ şi subliniind necesitatea unor „reacţii pe plan inter­naţional“.

Europa trebuie să ia „măsurile necesare având în vedere gravitatea acestei ameninţări“ a mai avertizat preşedintele Franţei, subliniind că ţara sa „a fost ea însăşi atacată“ şi că îşi „aduce contribuţia“, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, citat de Le Figaro.

„Războiul va fi de lungă durată“, a mai spus acesta.

Hollande a făcut apel la unitatea europeană şi globală, adăugând că fiecare trebuie să dea dovadă de solidaritate şi de conştiinţă civică.

„Nu va exista dezvoltare economică dacă nu vom coopera în domeniul securităţii“, a mai declarat preşedintele Franţei.

Statele Unite sunt alături de Belgia în contextul atacurilor teroriste, a anunţat, la rândul său,  preşedintele american, Barack Obama, aflat în vizită în Cuba.

„Statele Unite sunt solidare cu Belgia; condamnăm aceste atacuri odioase care au vizat oameni nevinovaţi“, a declarat Barack Obama, citat de ABC News.

„Vom face tot ceea ce este necesar pentru aducerea în faţa justiţiei a autorilor atacurilor teroriste din Belgia. Întreaga lume trebuie să fie unită în faţa pericolului terorist“, a subliniat liderul american.

 

SRI: Alerta rămâne la Albastru – precaut

În ţară, autorităţile au dat asigurări că lucrurile sunt sub control, dar teamă există.Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunţă că „până în prezent, nu există informaţii care să ducă la o legătură directă între evenimentele din Bruxelles şi riscuri la adresa securităţii naţionale“, astfel că sistemul de alertă teroristă se menţine la nivelul „Albastru-precaut“.

 

Presa internaţională despre atentate

La Libre Belgique. Marţi dimineaţă tunetul s-a prăvălit peste Bruxelles, iar oroarea s-a revărsat peste Belgia. Războiul este între zidurile noastre. Am basculat într-o altă lume, aceea în care deja trăiesc milioane de alţi bărbaţi şi femei şi pe care nu voiam să o privim în faţă.

 

Le Soir. În Franţa, ca şi în Belgia, mulţi şi-au folosit ieri mâinile pentru a-şi ascunde ochii, iar astăzi şi le folosesc pentru a se arăta cu degetul.

 

Le Parisien. Europa a fost lovită deja de mai multe ori de terorismul de masă. De la stânga la dreapta: în Franţa, în Norvegia, la Londra.

 

The Guardian. În ultimele decenii toate atentatele din Europa au implicat persoane locale, ţintele fiind locale, iar materialele obţinute la nivel local. Foarte probabil că aşa s-a întâmplat şi aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO