Eveniment

Tinerii patroni români vor înfiinţarea rapidă de firme după model francez

Tinerii patroni români vor înfiinţarea rapidă de firme după model francez

Autor: Adriana Rosoga

08.09.2010, 23:49 281

Peste 320.000 de firme au fost create anul trecut în Franţa decătre întreprinzători şi alte 110.000 în primul trimestru alacestui an, prin intrarea în vigoare a unei legi care prevedediverse facilităţi menite să încurajeze crearea de afaceri într-uncontext economic dificil.

Tinerii întreprinzători spun că adoptarea unui astfel de model înRomânia ar putea duce la crearea câtorva sute sau chiar mii defirme anual de către debutanţii în afaceri.
"Reglementările legislative şi finanţarea sunt cele două bariere decare se lovesc cei care doresc să înceapă o astfel de afacere.Statul poate ajuta firmele prin crearea unui cadru legislativstabil şi coerent, prin programe de finanţare şi prin reglementăripentru inter­naţio­nalizarea afacerilor", spune Florin Jianu (33 deani), preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători dinRomânia, care a fost înfiinţat în 2005 şi care reprezintă 1.000 defirme ale tinerilor cu vârste între 18 şi 40 de ani. El a terminatFacultatea de Matematică şi deţine din 2002, împreună cu IulianCazacu, firma Advice Group Media care activează în domeniulpublicităţii, con­sul­tan­ţei în fonduri europene şi soluţii IT.Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste220.000 de euro, conform datelor publicate la RegistruluiComerţului, şi are cinci angajaţi.

Modelul lansat de francezi, numit L'auto-entrepreneur, pe careJianu îl dă ca exemplu, prevede, printre altele, o serie deavantaje, printre care modalitatea de înscriere online, fărăobligativitatea declarării companiei la Registrul Comerţului,contabilitate simplificată prin depunerea unui cont de profit şipierdere, întreprinzătorul debutant nu operează TVA, iar sistemulde plată a taxelor sociale şi a impozitelor are rate fixe şi numailegate de veniturile înregistrate. O altă prevedere se referă laimpunerea unor praguri limită superioare pentru cifra de afaceri de80.300 de euro pentru activităţi de comerţ şi 32.100 pentru alteactivităţi. Firmele înfiinţate în urma adoptării acestei legi auînregistrat o cifră de afaceri de 6.300 de euro anual şi doar 30%din noii antreprenori au dat faliment.
"M-am gândit să-mi fac propria afacere, însă m-am lovit de parteabirocratică şi lipsa finanţării. În România nu există un centru deinformare pentru cei care doresc să afle ce acte au nevoie, caresă-ţi dea mai multe detalii despre legislaţie şi modalităţile definanţare. Este nevoie de o lege care să ofere facilităţi concretetinerilor întreprinzători, nu doar pe hârtie", spune Diana (24 deani), studentă la o facultate economică din Bucureşti.

Un act normativ care să faciliteze înfiinţarea de noi firme decătre debutanţii în afaceri a fost iniţiată în 2008 şi în România,"Ordonanţa privind stimularea în­fiin­­ţării şi dezvoltăriimi­cro­­întreprinderilor apar­­ţinând între­prin­ză­torilor tineri,debutanţi în afaceri - firme starter", care a suferit mai multemodificări după sesiunile de dezbateri publice de anul trecut şidin acest an şi despre care antreprenorii spune că nu va încurajatinerii să-şi creeze afaceri".
"Ordonanţa nu este aplicabilă, nu te ajută cu nimic, pentru căpractic nu există facilităţi. Un exemplu în acest sens esteprevederea conform căreia micro­între­prin­derea aparţinândtânărului debutant are obligaţia să angajeze, în cel mult 90 dezile de la înfiinţare, cu contract de muncă pe duratănedeterminată, şi să menţină în activitate cel puţin patruangajaţi, or conform statisticilor, o microîntreprindere lamaturitate are în medie 1,64 de salariaţi. Dacă această lege arintra în vigoare acum, tinerii care şi-ar crea o firmă ar trebui săplătească impozitul minim", mai spune Jianu.
Pe de altă parte, Dumitru Nancu, vicepreşedintele AgenţieiNaţionale pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentruIMM-uri (AIPPIMM), structură din cadrul Ministerului Economiei,spune că actul normativ va fi clarificat odată cu intrarea învigoare a normelor de aplicare.
"Prin acest act normativ estimăm crearea a 200-500 de firme noi pean. În crearea legii s-a preluat nu doar modelul francez, ci şialte modele de bună practică din alte state. Odată cu intrarea învigoare a normelor de aplicare se vor clarifica acesteaspecte."
El spune că ordonanţa urmează să fie aprobată în şedinţă de guvernîn următoarele două săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO