Eveniment

Toţi ochii sunt pe banii din PNRR care ar trebui să intre în ţară, dar pe cele 6 mld. euro intrate deja s-a pus praful în seifurile Băncii Naţionale. Ca să reuşească să ia toţi banii până la data limită, de luna viitoare România trebuie să absoarbă, în medie, 750 mil. euro pe lună.

Toţi ochii sunt pe banii din PNRR care ar trebui să...

Autor: Răzvan Botea

19.06.2023, 08:00 3449

Mai sunt trei ani până la finalul perioadei în care pot fi luaţi bani din PNRR dar, la ritmul actual de absorbţie, România ar avea nevoie de 78 de ani să cheltuiască cele 27 mld. euro, fonduri alocate România a cheltuit doar 340 mil. euro din alocarea de 27 mld. euro din PNRR, adică o rată de absorbţie de 1,3%.

Peste 6 mld. de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se află în conturile României în acest moment. Din aceşti bani, s-au cheltuit, într-un an şi jumătate, numai 340 mil. euro. Rata absorbţiei, raportată la alocarea totală din PNRR, este astfel de 1,3%, în condiţiile în care s-a scurs, practic, o treime din perioadă până la data limită de cheltuirea a acestor fonduri, adică august 2026.

Mecanismul este simplu: România bifează ţintele prevăzute în PNRR, trimite cerere de plată la Comisia Europeană şi, dacă sunt îndeplinite ţintele, Comisia virează banii. Apoi, banii trebuie cheltuiţi pe proiectele asumate în acelaşi document.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO