Eveniment

Tragedie pe şantierul Autostrăzii Moldovei: patru oameni au murit într-o explozie. Cine răspunde? Constructorul UMB Spedition sau Transgaz, deţinătorul conductei de gaz?

Explozie Calimanesti autostrada Moldovei

Autor: Alina-Elena Vasiliu, Mircea Nica

22.09.2023, 00:07 1715

Patru oameni care lucrau la autostrada Moldovei, cel mai mare proiect de infrastructură aflat în derulare la această oră în România, şi-au pierdut viaţa miercuri noapte într-o explozie cauzată de spargerea unei conducte de gaze. Alţi cinci oameni sunt răniţi în urma exploziei.

Tragedia a avut loc în localitatea Călimăneşti din judeţul Vrancea, pe tronsonul Focşani-Bacău al auto­stră­zii, unde lucrează asocierea de firme Spedition UMB – Tehnostrade – Sa&Pe Construct, deţinute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Procedura spune că în situaţii în care se lucrează în apropierea conducte­lor de gaze este nevoie de măsuri sporite de siguranţă şi de avize speciale. „În situaţia în care se lu­crează în preajma conductelor ma­gistrale, uzual se fac sondaje manual, se sapă cu grijă şi atenţie la un capăt şi la celălalt al ţevii, apoi se dă drumul la execuţie cu excava­toare. Oamenii trebuie instruiţi“, spune Cezar Petre, preşedintele Co­le­giului Tehnic al Diriginţilor de Şantier.

Constructorul ar avea contrac­tate asigurări pentru utilaje şi maşini, dar nu este clar dacă există o poliţă de răspundere civilă faţă de terţi, ceea ce ridică din nou întrebări privind legislaţia din România, care nu prevede obligaţia ca firmele să încheie o poliţă de răspundere civilă faţă de terţi pentru a se proteja în cazul unui dezastru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO