Eveniment

Urmează summitul „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România“. Marţi, 16 mai, de la 9:30, pe zf.ro: Cum poate România să atragă investiţii private în infrastructura publică? Care este experienţa altor ţări?

Urmează summitul „Viziune şi strategie pentru...

Autor: Răzvan Botea

15.05.2023, 00:06 167

La summitul „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România“ vor vorbi, printre mulţi alţi invitaţi, Florentin Ţuca, managing partner la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Anna Akhalkatsi, directorul de ţară pentru România din partea Băncii Mondiale, precum şi mai mulţi reprezentanţi ai IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Cele mai multe încercări pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructură în România în parteneriate publice-private au eşuat, deşi specialiştii recomandă acest tip de parteneriat, iar alte ţări au implementat cu succes proiectele. Care a fost reţeta succesului în alte ţări şi ce lecţii poate învăţa România? Care sunt principalele direcţii de acţiune pentru a creşte investiţiile private în infrastructura publică?

Deşi există apetit pentru utilizarea par­te­neriatelor publice-private (PPP) în domeniul in­frastructurii de transport şi sociale de pe plan local, România nu a înregistrat progrese semnificative până în prezent.

În alte ţări, sec­to­rul infrastructurii de transport şi sociale - sub toate formele sale: auto­străzi, porturi, aeroporturi, me­trou, căi ferate, spitale, şcoli, agricultură - formează în continuare cea mai mare parte a proiectelor de PPP. Astfel, mecanismul PPP este cel mai potrivit pentru a asi­gura interacţiunea dintre politică, dezvoltare sus­te­nabilă, economie circulară, tehnologie şi finanţare.

Societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiţii în infrastructură Meridiam şi al partenerului media Ziarul Financiar, organizează primul summit internaţional ce reuneşte demnitari de rang înalt din România, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, experţi în structurarea legală, tehnică şi economico-financiară a proiectelor de parteneriate publice private (PPP). „Contextul în care se derulează acest summit nu este întâmplător „ numeroase state învecinate implementează anual un număr considerabil de proiecte de succes în domeniul infrastructurii de transport şi social, structurate prin utilizarea Parteneriatului Public-Privat. România are, la rândul ei, o legislaţie specifică în domeniul Parteneriatului Public-Privat, dar proiectele importante întârzie să apară. Acesta este motivul invitaţiei pe care am lansat-o unor specialişti de anvergură din multiple jurisdicţii, cu o carieră impresionantă în structurarea unor proiecte majore de investiţii în infrastructură, pentru a ne împărtăşi lecţiile învăţate, dar şi dificultăţile cu care s-au confruntat“, consideră Florentin Ţuca, managing partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.


Societatea de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi International Finance Corporation (IFC), parte a World Bank Group, cu sprijinul fondului de investiţii în infrastructură Meridiam şi al partenerului media Ziarul Financiar organizează primul summit internaţional din România pe zona de parteneriate publice-private.


De asemenea, Iuliana Leon, managing asso­ciate al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, spune că utilizarea perteneriatelor publice private este o urgenţă în România: „Fără doar şi poate, sporirea potenţialului Parteneriatului Public-Privat şi utili­zarea lui pe scară largă în structurarea proiectelor majore de infrastructură din România este o urgenţă reală.

Găzduit în premieră la Bucureşti, acest summit creează un context propice pentru interacţiunea dintre reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, pe de o parte, şi investitorii privaţi şi instituţiile finan­ţatoare cu experienţă îndelungată în domeniul proiectelor de infrastructură, pe de altă parte.“

Mariana Ioniţă, secretar general în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care va participa la summitul amintit, spune că şi construcţia altor tipuri de infrastructură de transport, pe lângă autostrăzi, este prioritară.

„Proiectele de investiţii din sectorul transporturilor ocupă, în continuare, cea mai mare pondere din ansamblul proiectelor structurate în regim de Parteneriat Public-Privat din întreaga lume. Pe lângă autostrăzi, proiectele prin mecanismul PPP vizând construirea şi operarea liniilor de mare viteză, gărilor şi mentenanţa căilor ferate implementate cu succes în alte jurisdicţii, precum şi a porturilor trebuie să se înscrie printre priorităţile autorităţilor din România, ca să sporească atractivitatea transportului feroviar.“

Aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) va influenţa decisiv piaţa PPP din România, prin implementarea principiilor şi recomandărilor emise de OCDE, implementarea principiilor guvernanţei corporative a întreprinderilor de stat, şi crearea unui mediu investiţional atractiv, spune Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, care va participa de asemenea la dezbatere: „Gradul de sofisticare în atragerea finanţării proiectelor de PPP a condus la crearea cadrului legal de către Ministerul Finanţelor în vederea emiterii obligaţiunilor verzi care vor putea fi utilizate pentru finanţarea proiectelor prin acest mecanism.“

Summit-ul internaţional „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România“ are loc marţi, 16 mai 2023, la Bucureşti. Este cel mai amplu eveniment dedicat proiectelor de investiţii în sectoare cheie ale economiei prin mecanismul Parteneriatului Public Privat (PPP), desfăşurat cu participarea consultanţilor din cadrul International Finance Corporation (IFC), Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), avocaţilor de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii, reprezentanţilor fondului de investiţii în infrastructură Meridiam şi ai autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO