Eveniment

Vantu, instiintat cu privire la masurile luate in dosarul FNI

18.04.2003, 00:00 21

Anchetatorii i-au prezentat omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu masurile pe care le-au luat in dosarul FNI, in cadrul unor discutii avute ieri la sediul Directiei Cercetari Penale (DCP) din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.
Sorin Ovidiu Vantu s-a prezentat, in jurul orei 10.00, la sediul DCP, unde a fost invitat de anchetatori. El a fost insotit de avocatul Marian Nazat, aparatorul sau.
Potrivit avocatului Marian Nazat, omul de afaceri a fost instiintat oficial ca a fost dat in consemn la frontiera si ca procurorii Parchetului Curtii Supreme de Justitie au dispus blocarea conturilor sale.
Potrivit unor surse judiciare, in cazul prabusirii FNI, este in lucru o expertiza financiar-contabila, care a fost dispusa anul trecut, de instanta care a restituit anchetatorilor dosarul, pentru completarea urmaririi penale.
La inceputul acestei luni, procurorii au decis blocarea conturilor bancare ale lui Vantu si ale lui Nicolae Popa, membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest.
Parchetul Curtii Suprme de Justitie a anuntat la inceputul acestei luni ca "actele si activitatile de urmarire penala au condus la identificarea mai multor conturi bancare ale inculpatilor Sorin Ovidiu Vantu si Nicolae Popa, in legatura cu faptele penale ce fac obiectul cercetarii. In vederea asigurarii recuperarii pagubei produse prin activitatea infractionala, precum si pentru clarificarea unor aspecte legate de urmarirea penala, procurorul a dispus blocarea lor". Nicolae Popa este dat in urmarire internationala de la sfarsitul anului 2000, pe numele sa fiind emis un mandat de arestare preventiva.
A doua zi dupa anuntul Parchetului, seful Politiei Romane, chestorul principal Florin Sandu, declara ca Sorin Ovidiu Vantu si-a predat Politiei pasaportul de bunavoie, prin intermediul avocatului sau.
Surse din Politie au declarat ca SOV a fost dat in consemn la frontiera chiar in ziua in care a sosit in Romania Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest.
De altfel, omul de afaceri a precizat intr-o declaratie de presa ca A‚"in legatura cu relansarea zvonurilor privind o fuga a mea din tara, afirm pentru ultima oara ca nu am nici un motiv sa parasesc Romania si imi voi vedea in continuare de afaceri, in ciuda celor care ar vrea sa ma vada plecat".
Potrivit unor declaratii ale fostului avocat al Ioanei Maria Vlas, aparute in presa centrala, fostul presedinte al SOV Invest si-ar fi recunoscut doar in parte vina si ar fi spus ca Sorin Ovidiu Vantu este principalul vinovat de prabusirea FNI.
La primele audieri, Vlas ar fi raspuns in principal unor intrebari legate de inceputurile functionarii Fondului. Ea ar mai fi adaugat - potrivit aceleiasi surse - ca a fugit din tara dupa ce Vantu a convocat-o la una din vilele sale si i-a cerut sa paraseasca Romania in doua ore, punandu-i chiar la dispozitie o masina si sofer, ca sa ajunga la Sofia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels