Eveniment

Vânzătorii nu lasă deloc la preţ: apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu doar 1.000 de euro în iunie

ZF Index Imobiliar: Preţurile apartamentelor din Bucureşti au îngheţat în prima lună de vară

Un apartament de trei camere costă în medie 80.000 de euro faţă de 139.000 de euro în 2008

Autor: Cristi Moga

20.07.2011, 00:08 5236

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Bucureşti auscăzut în iunie cu 1% faţă de luna precedentă, de la 81.400 de eurola 80.600 de euro, potrivit indexului imobiliar realizat de ZF încolaborare cu firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Variaţiile au fost mai mari în cartiere, unde preţurile mediiale proprietăţilor scoase la vânzare au avut variaţii chiar şi de10% în sus sau în jos, dar aceste oscilaţii pot fi puse şi pe seamacalităţilor şi finisajelor diferite între apartamentele scoase lavânzare în perioade diferite pe site-ul anuntul.ro. Per total însă,tendinţa care poate fi observată la nivelul Capi­talei, analizândpeste 3.000 de anunţuri, este că preţul mediu al unui apartament cutrei camere s-a stabilizat la circa 80.000 de euro încă din varaanului trecut.

În cele mai mari cartiere ale oraşului precum Militari, DrumulTaberei, Titan sau Berceni preţurile medii solicitate pentruapartamentele cu trei camere sunt de circa 65.000-72.000 de euro,astfel că şi aceste locuinţe pot fi tranzacţionate prin intermediulprogramului "Prima casă", reluat recent.

"Sevând în special apartamentele cu două camere frumoase şi cu un preţde până la 60.000 de euro, prin intermediul programului «Primacasă». Cu trei camere se fac de asemenea tranzacţii, dar doar decătre cei care au avans de 10.000-15.000 de euro pentru a acoperidiferenţa de la 57.000 de euro, cât este creditul prin Prima casă,şi 70.000 de euro, cu cât se vând trei camere în cartiere", spuneun broker de pe piaţă.

,Comparaţiile cu alte pieţe din re­giune, precum Budapesta sauVarşovia, unde preţurile apartamentelor "din car­tiere" sunt la unnivel apropiat de al celor din Bucureşti, dar salariile sunt chiarşi de două ori mai mari, ar justifica o nouă scădere a preţurilor,dar programul Prima casă dă încă un sprijin importantproprietarilor. "Au fost mulţi clienţi care au vrut să cumpere prin«Prima casă 3», dar nu s-au încadrat în timp, astfel că în primelesăptă­mâni de la lansarea noii etape a progra­mului cam tot ce-afost bun s-a vândut", mai spune brokerul. Cel pu­ţin şase bănci -BCR, BRD, CEC, Alpha Bank, Millen­nium şi Banca Transilvania - auînceput deja să acorde credite prin "Prima casă", aceste bănciavând alocat un plafon de peste un miliard de euro de credite carepot fi acordate cu o sumă garantată de stat în proporţie de50%.

Alte zece bănci sunt în curs de pregătire pentru intrarea înprogramul care a menţinut în ultimii doi ani preţurileaparta­mentelor "pe linia de plutire", după ce în primăvara anului2008 fusese depăşit nivelul mediu de 2.000 de euro/metrul pătrat înCapitală.

"Faţă de valorile solicitate, preţurile de vânzare se mai potnegocia de la 2.000 de euro la 10.000-15.000 de euro. Din acestpunct de vedere, pot spune că preţurile au mai scăzut deoarece senegociază mai mult. Un apartament stă la vânzare de regulă întredouă săptămâni şi trei luni, în funcţie de cât de aproape derealitate este preţul cerut", spune Mihaela Ştefan, managingpartner al agenţiei imobiliare Eurocasa Trading.

Se conturează vreo tendinţă cu privire la evoluţia viitoare apreţurilor? "Eu cred că în momentul de faţă sunt mai mulţiproprietari dispuşi să vândă decât clienţi care vor cu adevărat săcumpere", spune reprezentantul Eurocasa Trading cu privire laraportul dintre cerere şi ofertă.

În aceste condiţii, este posibil ca în vara acestui an plafonulde 80.000 de euro să fie spart în jos pentru apartamentele vechi cutrei camere din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO