Eveniment

Vass: Guvernul este în negocieri cu 10 companii pentru investiţii care să compenseze plecarea Nokia

Vass: Guvernul este în negocieri cu 10 companii pentru investiţii care să compenseze plecarea Nokia

Autor: Ovidiu Bărbulescu

29.09.2011, 19:54 1036

Guvernul este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiţii complementare în judeţul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de Jucu, a anunţat consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, după şedinţa specială a Guvernului.

Numele acestor companii nu au fost însă prezentate, pe motiv că există condiţii de confidenţialitate.

Ea a precizat că Executivul are la dispoziţie şase luni pentru a găsi "soluţii compensatorii" pentru Cluj şi a susţinut că premierul Emil Boc a preluat, joi, coordonarea negocierilor cu 21 de investitori care şi-au exprimat interesul de a intra pe piaţa românească.

"Este vorba de 21 proiecte potenţiale în valoare de peste un miliard de euro, care ar putea crea peste 8.000 locuri de muncă. Totodată, la Ministerul Finanţelor sunt în evaluare alte 20 de proiecte de investiţii, care au depus cerere pentru acordarea de ajutoare de stat. În acest ultim caz, este vorba de investiţii de minimum 5 milioane euro fiecare, obligate în egală măsură să creeze cel puţin 50 locuri de muncă", a spus Vass.

Ea a arătat totodată că premierul Emil Boc i-a întrebat pe reprezentanţii companiei finlandeze, în discuţia avută joi la Palatul Victoria, dacă poate fi oprită închiderea fabricii de la Jucu prin măsuri sau intervenţii guvernamentale, dar că investitorul străin a răspuns negativ.

"Decizia companiei Nokia de a închide fabrica de la Jucu până la sfârşitul anului este una pur managerială, face parte dintr-o strategie de supravieţuire a companiei care se confruntă cu dificultăţi conjuncturale, adică vinde mai puţine telefoane ieftine în Europa şi mai multe în Asia. Guvernul nu putea opri închiderea fabricii Nokia de la Jucu, aşadar să nu politizăm un subiect care este eminamente economic", a spus Vass.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO