Eveniment

Violenţele din Londra ar putea fi organizate prin mesaje de pe BlackBerry Messenger

Violenţele din Londra ar putea fi organizate prin mesaje de pe BlackBerry Messenger

Autor: Ioana Bojan

09.08.2011, 10:04 1164

Violenţele şijafurile din Londra par să fi fost organizate, cel puţin parţial,prin intermediul unei reţele private de mesagerie, relatează NewYork Times, în ediţia electronică.

Poliţia a verificat iniţial Twitter şiFacebook pentru a găsi participanţi şi organizatori ai violenţelor.Dar Jonathan Akwue, un strateg media din Londra, a fost printreprimii care au scris despre posibilul rol al BlackBerry Messenger,cunoscut drept BBM, în organizarea violenţelor.

Akwue a explicat pe blogul său că BBM a fostadoptat deoarece este un sistem de mesagerie instantanee devenitpopular pentru că este rapid, gratuit şi, spre deosebire de Twittersau Facebook, este privat. El subliniază că nu este prima dată cândcomunicaţiile private de pe BBM, care nu sunt uşor interceptate depoliţie, au legătură cu infracţionalitatea.

BBM a fost folosit de Mark Duggan, tânărulîmpuşcat de poliţie al cărui deces se află la originea violenţelor,pentru a trimite ultimul său mesaj. "Agenţii mă urmăresc", i-ascris el prietenei sale, potrivit cotidianului britanic The DailyTelegraph.

Într-un interviu pentru BBC, un ofiţer depoliţie a declarat că instrumente online sunt responsabile pentruviolenţele de duminică, dar nu a nominalizat un anumitserviciu.

"Toată lumea din toate părţile Londrei veniţiîn inima Londrei (centru) OXFORD CIRCUS!!, Magazine vor fi sparteaşa că veniţi şi luaţi (marfă gratis!!!)", se arată într-un astfelde mesaj transmis pe BBM, potrivit cotidianului TheGuardian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO