Eveniment

Ziua a noua. Drama de la Colectiv continuă. Numărul de morţi a ajuns la 45, duminică la ora 19.00

Lupta continuă: peste 20 de răniţi din incendiul din Clubul Colectiv au fost transferaţi până ieri din spitalele din Capitală la clinici din Belgia, Olanda, Austria, Israel sau Germania. De asemenea, NATO şi-a trimis avioanele la Bucureşti

galerie foto

09.11.2015, 00:06 262

Drama de la Colectiv continuă după ce în weekend au mai murit 13 persoane, bilanţul incendiului din clubul bucureştean ridicându-se la 45 de decese.

În prezent, mai sunt circa 95 de răniţi internaţi în spitale, dintre care 36 în stare gravă şi critică. Sâmbătă şi duminică, în funcţie de starea lor, mai mulţi răniţi au fost transferaţi în Belgia, Olanda, Austria, Israel sau Germania.

Medicii încearcă să salveze cât de mulţi răniţi pot, în timp ce miş­cările de stradă continuă chiar dacă numărul participanţilor s-a mai re-dus faţă de începutul săptămânii tre­cute, când protestele zecilor de mii de oameni l-au determinat pe pre­mierul Victor Ponta să-şi dea demisia.

DNA, care a preluat o parte din anchetă, a făcut primele reţineri şi ulterior arestări în acest caz începând de la patronii firmei responsabile de explozia din club (Daniela Niţu) până la primarul sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, cel care a semnat „ca primarul“ autorizaţia de funcţionare a clubului, fără ca acesta să aibă avizul obligatoriu de la pompieri.  

După demisia premierului Victor Ponta, preşedintele Klaus Iohannis a chemat partidele parla­men­tare la Cotroceni, la care s-a adăugat şi societatea civilă. Pre­şe­dintele ar urma să anunţe noul pre­mier spre finalul acestei săptămâni, după consultări. O soluţie a unui guvern tehnocrat este cea mai pro­babilă având în vedere furia străzii faţă de politicieni şi actualele parti-de considerate corupte şi făcute res­ponsabile de ceea ce s-a întâm­plat în România în ultimele două decenii. De asemenea, preşedintele trebuie să-şi exprime părerea în privinţa soluţiei de guvernare a ţării, fie se organizează alegeri anticipate, ceea ce s-ar întâmpla în primăvară, fie România va fi condusă de un guvern de tehnocraţi până la alegerile din toamna anului viitor.

Analiştii nu se aşteaptă ca această criză politică şi manifestările de stradă să aibă acum vreo in­fluenţă asupra economiei româneşti, care se bucură de creştere, stabi­litatea cursului de schimb leu-euro şi de dobânzile scăzute la împrumuturi care au mai redus presiunea pe buzunarele consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO