Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea e cea mai peţită companie din Europa. Varşovia şi Viena îşi încordează muşchii pentru a câştiga cea de-a doua listare

Fondul Proprietatea e cea mai peţită companie din Europa. Varşovia şi Viena îşi încordează muşchii pentru a câştiga cea de-a doua listare

Autor: Roxana Pricop

07.09.2011, 00:07 1620

Bursele din Varşovia şi Viena, cei mai mari operatori bursieri din Europa Centrală şi de Est, se duelează în declaraţii pentru a câştiga listarea secundară a Fondului Proprietatea.

Câştigătorul va fi decis de acţionarii Fondului în această toamnă, iar trofeul sunt perlele energetice ale României nelistate încă pe nicio Bursă.

Fondul Proprietatea (FP) are o avere de 3,7 miliarde de euro şi deţine pachete semnificative de acţiuni la cele mai importante companii din sectorul energetic (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz), cea mai mare parte nelistate. Pe 25 ianuarie, Fondul s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti, însă bursa românească este departe de a reflecta valoarea Fondului, având în vedere că acţiunile FP se tranzacţionează la un discount de 60% faţă de activul net. Astfel că administratorul FP a recomandat la începutul lunii iulie acţionarilor listarea secundară la bursa din Varşovia, în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maximum 10% din acţiuni.

Cei care vor decide dacă şi pe ce bursă va avea loc o listare duală sunt acţionarii Fondului: statul român cu circa 10% din capital, moştenitorii Malaxa şi Ausnit cu circa 7% şi peste 100 de fonduri străine cu peste 30% din capital. Propunerea privind listarea secundară se va discuta în cadrul unei AGA ce va avea loc în această toamnă.

Cu cât momentul luării unei decizii se apropie, cu atât oficialii celor mai mari două burse din Europa Centrală şi de Est devin mai agresivi în declaraţii.

"Pentru siguranţa voastră este mult mai bine să faceţi un parteneriat cu cineva care creşte, care se dezvoltă

şi este în căutare de noi oportunităţi, decât cu cineva aflat în scădere, care se luptă pentru a supravieţui. Este mult mai bine să faceţi un parteneriat cu noi decât cu cineva care joacă în o cu totul altă ligă şi care nu are intenţia de a construi ceva, ci doar să încheie o tranzacţie anume", a declarat pentru ZF Ludwig Sobolewski, preşe­dintele Bursei de Valori de la Varşovia, unde se tranzacţionează 424 de companii cu o valoare de aproape 160 mld. euro. În primul semestru, bursa de la Varşovia a înregistrat 100 de IPO-uri, cele mai multe din Europa, în valoare de 720 mil. euro.

Declaraţia oficialului polonez are loc în contextul în care la finele lunii august directorul general al Bursei din Viena, Michael Buhl, a venit la Bucureşti pentru a încerca să convingă factorii de decizie în privinţa avantajelor listării Fondului în Austria.

"Dacă se decide că este necesară o listare secundară a Fondului Proprietatea, atunci considerăm că bursa din Viena este o opţiune mai bună decât Varşovia", spunea atunci Michael Buhl, argumentând că fondurile austriece au active mai mari decât fondurile poloneze şi că la Viena Fondul se va tranzacţiona în euro, avantaj pentru fondurile străine de investiţii.

"Bursa din Viena este un grup internaţional, în timp ce bursa de la Varşovia rămâne totuşi o bursă locală", mai spunea Buhl. La bursa din Viena se tranzacţionează peste 100 de companii cu o capitalizare de 95 mld. euro, cele mai mari fiind OMV, Erste Bank şi Raiffeisen. În primul semestru, Viena a atras un singur IPO în valoare de 366 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO