Fondul Proprietatea

Şeful FP: Listarea companiilor de distribuţie depinde de acţionarii lor majoritari

Şeful FP: Listarea companiilor de distribuţie depinde de acţionarii lor majoritari

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea din partea Templeton

Autor: Roxana Pricop

09.03.2012, 00:06 1030

Greg Konieczny, managerul activelor de 3,5 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, spune că mandatul oferit băncii americane de investiţii Citigroup nu exclude posibilitatea ca oricare dintre cele 13 companii de distribuţie a energie şi a gazelor naturale scoase la vânzare să iniţieze procedurile de listare. Listarea depinde însă de acordul acţionarilor majoritari şi de interesul lor strategic.

"Fondul Proprietatea este acţionar minoritar la toate companiile pentru care Citigroup a primit mandat. Rămânem un puternic susţinător al listării pe bursă a tuturor companiilor din portofoliul nostru, dar un asemenea proces necesită aprobarea acţionarilor majoritari şi interesul lor strategic în luarea unei asemenea decizii. Mandatul oferit Citigroup nu exclude posibilitatea ca oricare dintre companii să iniţieze procedurile de listare. Am saluta şi susţine orice acţiune în acest sens", a spus Greg Konieczny, managerul FP.

În ediţia de joi, 8 martie, Ziarul Financiar a scris despre faptul că în anunţul de scoatere la vânzare a participaţiilor pe care Fondul le deţine la 13 companii de distribuţie, administratorul FP nu a făcut niciun fel de referire cu privire la posibilitatea de a lista aceste pachete de acţiuni. Americanii de la Templeton se declară suporteri ai dezvoltării pieţei locale de capital, dar şi ai privatizării prin listare a companiilor de stat, dar nu au reuşit până acum să aducă nicio companie pe bursă.

Cele 13 pachete de acţiuni pe care Fondul le scoate la vânzare valorează 527,6 milioane de euro, calculat în funcţie de valoarea înregistrată în activul net al FP la 31 ianuarie 2012 şi reprezintă 15% din activele nete totale ale fondului. Toate participaţiile scoase la vânzare sunt pachete minoritare de acţiuni (între 12% şi 24% din capital), nouă dintre cele 13 companii sunt private, fiind controlate de investitori strategici ca giganţii energetici E.ON din Germania, Enel din Italia şi Gaz de France cu sediul la Paris, în timp ce doar patru (Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Electrica Distribuţie Transilvania Nord, Electrica Furnizare) sunt controlate de statul român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO