Fonduri UE

România, şi cu fondurile europene blocate şi cu banii luaţi: 10,5 mld. euro „presuspendate“

România, şi cu fondurile europene blocate şi cu banii luaţi: 10,5 mld. euro „presuspendate“

José Manuel Durão Barroso, şeful Comisiei Europene. Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel, Marius Fratila

26.10.2012, 00:07 2387

Comisia Europeană a notificat ieri Guvernul în legătură cu intrarea în procedură de "presuspendare" a majorităţii axelor prioritare ale programelor operaţionale sectoriale Transporturi (4,4 mld. euro), Creşterea Competitivităţii Economice (2,5 mld. euro) şi POR - Programul Operaţional Regional (3,5 mld. euro) - 10,5 mld. euro, în total.

Comisia a anunţat că cere şi bani înapoi din fondurile pe care le-a dat deja, fiind vorba despre aşa-numitele corecţii financiare pentru sumele decontate până în 2011 pentru programele întrerupte de la finanţare în iulie: Transport, POR, Creşterea Competitivităţii Economice şi Mediu. Pentru un alt program, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU, 3,4 mld. euro) Bruxellesul a propus deja o corecţie definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul UE către bugetul naţional. Corecţiile vor avea un procent între 10% şi 25%.

Cum motivează Comisia acest gest?

"Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creşterea competitivităţii economice». Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române", precizează sursa citată.

"Dacă România acceptă corecţiile (va exista o conciliere între Bucureşti şi Bruxelles - n.n.), sumele în cauză ar putea fi utilizate pentru alte proiecte - corect implementate - din cadrul aceluiaşi program", spune Comisia.

Cum spune şi Comisia, banii nu sunt pierduţi şi pot fi folosiţi pentru alte proiecte. Doar că, în momentul în care programele sunt "presuspendate" şi ar putea fi chiar suspendate, este extrem de greu de crezut că ei mai pot fi cheltuiţi până la finalul perioadei de programare, în unele cazuri 2013.

Comisia Europeană a mai informat autorităţile române printr-o scrisoare că a decis să "presuspende" cea mai mare parte din trei programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE.

Potrivit Comisiei, problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese.

"În urma celor trei scrisori de astăzi (câte una pentru fiecare program vizat), România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat.", arată Comisia.

Dacă deficienţele nu sunt remediate, programele vor fi suspendate, suspendare care poate dura ani de zile, până la remedierea deficienţelor.

Procedura presuspendării finanţării este ultimul pas de dinaintea suspendării programelor operaţionale.

În iulie 2012 plăţile au fost oprite (mai fuseseră pe unele programe şi în 2011) pe programele presuspendate. Drept urmare, în august şi septembrie în România nu au mai intrat bani de la UE şi, cum presuspendarea programelor durează cel puţin două luni, înseamnă că în 2012 ne-am oprit cu atragerea fondurilor nerambursabile la valoarea lor din august. Strict pe rambursări de la UE, România a atras până în septembrie doar 793 mld. euro, adică sub o treime din valoarea programată.

Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a declarat ieri, cu privire la decizia Comisiei Europene de presuspendare parţială sau integrală a trei programe operaţionale, că sistemul românesc are nevoie de timp să se rodeze şi să producă rezultate vizibile.

"Din decembrie 2011 partea română a luat mai multe măsuri legislative, instituţionale şi procedurale, dar este nevoie de un anumit interval de timp pentru ca sistemul să se rodeze, iar rezultatele să fie vizibile şi să se poată reflecta corespunzător în constatările Autorităţii de Audit române şi ale auditorilor Comisiei Europene", afirmă Orban.

El a reiterat că absorbţia fondurilor europene în România se confruntă cu dificultăţi şi efecte negative care decurg din "arhitectura sistemului" de management, aşa cum a fost acreditată la începutul exerciţiului financiar 2007-2013.

"După cum am precizat în repetate rânduri, ne confruntăm însă şi cu dificultăţi şi efecte negative decurgând din probleme de arhitectură ale sistemului instituţional de gestionare a fondurilor structurale şi de coeziune acreditat cu ani în urmă, la începutul actualei perioade de programare 2007-2013, a cărui modificare nu mai este fezabilă", a subliniat ministrul Leonard Orban.

Potrivit lui Orban, din decembrie 2011 s-au luat măsuri cum ar fi crearea cadrului legal pentru integrarea structurilor de verificare ex-ante a achiziţiilor publice, uniformizarea procesului de verificare a procedurilor de achiziţii publice la nivelul autorităţilor de management, susţinerea procesului de standardizare a documentaţiilor de atribuire în sectoare relevante pentru fondurile europene, uniformizarea procedurii de achiziţie publică la nivelul beneficiarilor privaţi pentru evitarea unor abordări diferenţiate de la un program operaţional la altul şi reducerea în acest fel a riscului unor nereguli în achiziţiile publice derulate în cadrul proiectelor finanţate din fonduri europene.

Ce a ieşit se vede. Unele dintre cele mai importante programe, cu o valoare cumulată de 10 mld. euro, au fost "presuspendate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO