Mediafax.biz Exclusiv

Fabrica Ford de la Craiova are contracte cu 20 de furnizori locali, dar vor exista şi investiţii greenfield în apropierea uzinei

28.11.2010, 12:33 25

"În total în România avem în momentul de faţă aproape 20 defurnizori. Dintre aceştia, cinci sau şase sunt comuni cu Dacia şisunt amplasaţi în Piteşti, dar numărul aceasta este relativdeoarece unii dintre ei au două sau mai multe locaţii. De asemeneavom vedea şi investiţii greenfield, aproape de uzină", a anunţatpreşedintele Ford România, Dionisio di Campos.

Şapte furnizori se vor stabili direct pe platforma industrială aFord Craiova, printre aceştia fiind şi compania Johnson Controls,care va produce scaunele viitorului model B-Max şi care va investi10 milioane euro în amenajarea noii facilităţi de producţie.

Un al doilea furnizor care se va instala în cadrul uzinei de laCraiova va fi Lear Corporation, companie americană specializată înproducţia de cablaje şi sisteme electrice, iar la Balş, la 26 km deuzină, în judeţul Olt, un producător de mase plastice va investi 60milioane euro într-o nouă fabrică, potrivit declaraţiilorprimarului localităţii.

Primele exemplare din viitorul model de clasă mică,prototipurile şi cele de preserie vor fi asamblate la uzinăîncepând cu finele anului viitor, iar producţia de serie va începeîn 2012.

"Viitorul model de clasă mică a Ford ce va fi asamblat laCraiova va fi destinat cu precădere pieţei europene. Încă nu s-aluat o decizie dacă va fi sau nu exportat către piaţa americană. ÎnSUA deja se comercializează Fiesta, dar este produs în Mexic", aspus di Campos.

În condiţiile în care viitorul B-Max va utiliza o platformăcomună cu Fiesta, modelul de clasă mică al Ford, o parte dinfurnizorii uzinelor din Europa de Vest vor livra şi către uzina dinRomânia.

"Fiesta este produs în Germania şi Spania. Aşadar, vor ficomponente şi furnizori comuni. Nu vom fi o uzină izolată, ci unaparte a unei reţele, iar sinergiile de la producţie la livrare vorfi maximizate", a declarat preşedintele Ford.

Până la finele acestui an Ford Motor Company va finalizainvestiţii totale de 200 milioane euro în cadrul uzinei de laCraiova, adică aproape o treime din totalul ţintei de 675 milioaneeuro la care s-a angajat.

La Craiova s-au produs în primele zece luni ale acestui anaproape 7.500 de utilitare Ford Transit Connect, peste 99% dinacestea fiind exportate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24