Mediafax.biz Exclusiv

RA-APPS limitează accesul la licitaţii şi despăgubeşte condiţionat chiriaşii pentru investiţii

Autor: Dinca Thomas

09.09.2011, 14:51 299

Guvernul a anunţat, miercuri, că pregăteşte vânzarea unor locuinţe de serviciu aflate în administrarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) care nu sunt grevate de sarcini, susţinând că procedura va fi derulată prin licitaţie deschisă cu strigare, iar casele vor fi cedate la un preţ care nu va coborî sub cel al pieţei stabilit de un evaluator.

Proiectul ordonanţei de urgenţă care reglementează procedurile de vânzare a imobilelor, obţinut de MEDIAFAX, prevede însă că, prin excepţie, vor putea fi vândute şi imobilele grevate de sarcini, cu introducerea în contract a unei clauze prin care cumpărătorul se obligă să preia obligaţiile.

În acelaşi timp, documentul relevă că RA-APPS nu va restitui automat către chiriaşi valoarea rămasă neamortizată a investiţiilor efectuate deja în imobilul vândut, ci numai dacă au obţinut anterior acordul regiei pentru lucrare.

"În termen de 60 zile de la data încasării integrale a preţului vânzării, RA-APPS are obligaţia de a achita persoanei fizice sau juridice care a efectuat lucrări de investiţii valoarea rămasă neamortizată a acestora, evidenţiată în raportul de evaluare, numai dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiţii, respectiv lucrările de investiţii au fost efectuate cu acordul proprietarului sau al titularului dreptului de administrare a imobilului şi dacă au fost executate pe baza unor autorizaţii de construire", se arată în document.

Nota de fundamentare a ordonanţei indică totodată că acei chiriaşi care înregistrează datorii faţă de RA-APPS nu vor fi acceptaţi la licitaţia de vânzare a imobilului.

"În vederea recuperării debitelor provenite din chiriile neachitate, se instituie obligaţia ca orice persoană care doreşte să participe la licitaţia deschisă cu strigare pentru cumpărarea imobilelor aflate în administrarea RA-APPS să nu aibă debite faţă de regie, atât din folosinţa imobilului licitat, cât şi referitoare la folosinţa altor spaţii administrare de regie", se arată în document.

Sursa citată relevă că RA-APPS încearcă în instanţă să recupereze datorii din chirii neachitate în cuantum de aproximativ un milion euro, peste 400 de litigii fiind numai în municipiul Bucureşti.

Vor fi vândute inclusiv terenurile aferente construcţiilor cedate anterior. Şi terenurile aferente construcţiilor cu destinaţie turistică, pe care nu pot fi ridicate alte construcţii, vor fi concesionate de RA-APPS, la solicitarea cumpărătorului imobilului, pe toată durata existenţei construcţiei.

Cumpărătorii acestor terenuri vor fi obligaţi să menţină destinaţia turistică a imobilului pe durata existenţei acestuia.

În cazul în care la licitaţie nu se vor înscrie cel puţin doi ofertanţi sau oferta nu depăşeşte preţul de pornire, va fi organizată a doua licitaţie. Dacă la această a doua licitaţie este primită doar o ofertă, imobilul va putea fi vândut chiar la preţul de pornire.

RA-APPS justifică scoaterea la vânzare a imobilelor prin faptul că apartamentele închiriate pe de-o parte persoanelor fizice şi pe de altă parte firmelor sunt greu de administrat, în ceea ce priveşte stabilirea şi recuperarea cheltuielilor comune, iar alte imobile nu pot fi exploatate de regie "pe criterii de eficienţă economică" din cauza stării tehnice şi a poziţiei unor imobile.

Printre imobilele care nu pot fi exploatate pe "criterii de eficienţă economică" din cauza stării tehnice şi a poziţiei sunt indicate şi locuinţe aflate în zone centrale ale Capitalei, precum cele aflate pe bulevardul Iancu de Hunedoara 66 şi străzile Edgar Quinet 10 şi Aurel Vlaicu 147, la care se adaugă spaţii din Complexul Agroindustrial Băneasa, Sere Pipera, Grupul Social Pietrosul din Predeal.

În document mai sunt indicate şi apartamentele RA-APPS de pe bulevardele Nicolae Bălcescu 26, Magheru 24, Ion Mihalache 125 şi străzile Icoanei 110 şi Alexandru Şerbănescu 4-6, ocupate inclusiv de salariaţi şi foşti salariaţi ai regiei.

"În consecinţă, o soluţie de stopare a acestor cheltuieli care de cele mai multe ori nu sunt acoperite de venituri sau a căror exploatare economică nu aduce un rezultat pozitiv ar fi vânzarea acestora şi crearea de fonduri băneşti, inclusiv pentru dezvoltare", este argumentul RA-APPS.

Regia mai avansează totodată ideea că "susţinerea creşterii economice" poate fi realizată şi prin "suplimentarea cererii solvabile" pentru persoanele care doresc să achiziţioneze o locuinţă.

Veniturile rezultate din cedarea imobilelor, după deducerea cheltuielilor aferente vânzării, vor fi vărsate în proporţie de 75% la bugetul de stat, pentru Fondul Naţional de Dezvoltare, iar restul va rămâne la dispoziţia RA-APPS pentru repararea locuinţelor de protocol şi modernizarea bazei materiale din domeniul public şi privat administrate de regie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24