Mediafax.biz Exclusiv

Radu Dimofte construieşte o clădire de birouri pe Aviatorilor. Vedeţi aici cine este unul dintre cei mai "ascunşi" moguli ai Capitalei

Radu Dimofte construieşte o clădire de birouri pe Aviatorilor

Autor: Cristi Moga

11.07.2011, 18:40 1596

Clădirea se va afla în imediata vecinătate a actualului sediu alLeumi, în apropierea Pieţei Charles de Gaulle şi a ParculuiHerăstrău, şi este construită de firma Bog'Art, controlată de omulde afaceri Raul Doicescu, care a ridicat în Bucureşti şi proiecteprecum Charles de Gaulle Plaza sau City Gate.

Dimofte are un plan urbanistic zonal (PUZ) aprobat pentruacest proiect încă din 2008, care îi permite să construiască oclădire cu cinci etaje şi o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi.Autorizaţia de construire a fost emisă pentru o perioadă de un an,astfel că până în luna mai a anului viitor imobilul ar trebuifinalizat.

Dimofte este un om de afaceri discret, dar foarte activ lanivelul Capitalei, cu activităţi în imobiliare, retail, hoteluri şirestaurante. El figurează însă ca acţionar direct în doar patrufirme, şi anume Aviatorilor Development, Practic SA, Parc Hotels şiCasa Doina.

Clădirea din nordul Capitalei, proiectată de firma ArchitectService, este realizată prin intermediul firmei AviatorilorDevelopment, în care Dimofte deţine direct o participaţie de 50%,în timp ce restul acţiunilor sunt deţinute în mod egal, câte 25%,de către firmele Delisa Invest 2002 (Mărioara Creştin) şi DaimImobiliara (Ileana-Viorica Creştin şi RH Reg Holding).

"La finalizarea construcţiei, în funcţie de condiţiile oferite,vom analiza posibilitatea ca o parte din angajaţii Centralei BankLeumi care îşi desfăşoară în prezent activitatea în sediul dinPiaţa Victoriei să fie relocaţi în imobilul respectiv", au precizatreprezentanţii Leumi.

Dimofte nu a putut fi contactat până la închiderea ediţieipentru a oferi informaţii suplimentare legate de acest proiect,care implică o investiţie de cel puţin 5 mil. euro, ţinând cont deactualele costuri de construire.

Unul dintre cele mai "preţioase" active din portofoliul luiDimofte îl reprezintă spaţiile comerciale de la parterul blocurilordin Bucureşti deţinute de compania Practic SA, care a încasat în2009 aproape 7 mil. euro din chirii plătite de către BCR, BRD,Carrefour, Domo sau Mega Image.

Parc Hotels este firma care operează unităţile Ramada Parc şiRamada Plaza din nordul Capitalei, în timp ce Casa Doina este unrestaurant celebru de pe şoseaua Kiseleff din Bucureşti.

Pe de altă parte, constructorul Bog'Art, care a fost implicat şiîn realizarea mallului Băneasa Shopping City, deţinut de GabrielPopoviciu, mai are în lucru un viitor sediu de bancă, ţinând contcă firma lui Raul Doicescu realizează şi clădirea în care grupulUniCredit îşi va muta birourile de anul viitor.

În ultimele luni băncile au devenit tot mai interesate deconsolidarea sediilor de birouri, Volksbank sau Banca Româneascăsemnând la rândul lor contracte pentru clădiri noi în ultimeleluni, în timp ce Raiffeisen şi ING ar putea la rândul lor să îşischimbe sediile centrale în următoarea perioadă.

Bank Leumi este unul dintre cele mai mari grupuri financiare dinIsrael, dar care în România are active de circa un miliard de lei,aflându-se în zona locurilor 25-30 într-un top al băncilor de pepiaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO