Opinii

Atractia prezidentiala

01.11.2004, 00:00 20



Palatul Cotroceni, cu turnurile sale stravechi, scarile de marmura lucioasa, saloane elegante si mobila stil, pare a exercita o atractie irezistibila, mai ales ca acolo emana si fascinatia puterii. Pana vineri, cand s-a incheiat termenul pentru depunerea candidaturilor, la Presedintie s-au inscris 12 dornici sa ajunga la Cotroceni. Multi sunt complet necunoscuti,dar infigareti si cu tupeu tin sa-si poata inscrie pe cartea de vizita- fost candidat la Presedintia Romaniei!



In 1996 au fost 16 candidati, in 2000 au fost 12 candidati, din care cinci au obtinut sub 1% voturi, din care unii s-au ales doar cu voturile familiei. Un martipan care a facut ceva avere in America parea convins ca-si poate cumpara un bilet de avion New York- Cotroceni. Un politician care a esuat in Basarabia tinea sa-si incerce norocul in Vechiul Regat. Un popa voia sa-si tina predicile in fata tarii.



Pentru oamenii politici candidatura la prezidentiale are la obarsie si un calcul. Este candidatura care asigura cea mai mare mediatizare personala, aparitii pe sticla TV, la radio si chiar in presa scrisa. Pentru partidele politice aceasta vizibilitate maxima permite mobilizarea electoratului si se spune ca joaca rol de locomotiva care trage partidul dupa ea.



Tot felul de personaje pitoresti se imbulzesc la portile Cotrocenilor. A facut la inceput senzatie o romano-americanca Lia Roberts, cu un pedigree politic american rasunator- sefa locala a partidului republican din Nevada. Fusese casatorita cu un milionar american si avea destui dolari de pus la bataie. A inchiriat un local si un intreg stat major, incurajata de un sondaj comanda speciala si de invitatii la talk-show-uri care-i dadeau sperante. Cand a dat piept cu realitatea s-a lasat si a plecat sa-l sustina acasa pe presedintele Bush ca are nevoie de ea.Dintre romanii get beget coada vacii s-a anuntat amator la presedintie un jurist din Botosani, Victor Nitu. El intentioneaza sa ridice steagul rascoalei taranesti din 1907, sa faca dreptate pensionarilor someri si bolnavilor cronici, dar pana la urma sa aduca, un campionat de fotbal la Botosani. Mare-i gradina lui Dumnezeu.



Teleormaneanul Ion Bancau a venit de mai multe ori la Biroul Electoral Central si a anuntat ca va instala Metro in toata tara si dupa ce a facut lista viitorului guvern a spus ca va ceda puterea Regelui Mihai.



M-a vizitat Eminenta Sa Parintele Juris dr. Aurel Radulescu, vicar general si lider spiritual al Bisericii Romane din America, si mi-a spus ca intentia lui e sa modifice Constitutia si sa inlocuiasca stampila de vot cu semnatura personala, inclusiv amprenta digitala pe buletinul de vot. I-am spus ca nu cred ca va fi de acord domnul Cozmanca!



Votul tineretului este disputat de doi candidati: Gigi Becali (presedintele Partidului Noua Generatie) si Raj Tunaru (Partidul Tineretului Democrat ). Primul si-a asigurat votul impatimitilor de fotbal, lansand candidatura unor jucatori de la Steaua.



Candidatura Liei Roberts, anuntata drept "prima a unei femei", a scos-o din sarite pe Graziela Barla, care a tinut sa reaminteasca uitucilor ca acum patru ani ea a fost prima femeie candidata la Presedintie. Faptul ca a obtinut 0,55% voturi nu a descurajat-o si a spus ca din nou isi va incerca norocul.



Toti acesti calareti pe cai albi s-au izbit de asta data de un hop greu de trecut. Pentru a fi inregistrati la B.E.C. ei trebuie sa prezinte o lista cu 200.000 de semnaturi. Unii au sarit hopul, dar cine mai are timp si energie ca sa verifice autenticitatea semnaturilor!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO