Opinii

În timp ce USL şi ARD îşi împart colegiile, funcţiile şi dijma, FMI, CIS şi AmCham fac programul economic al României

În timp ce USL şi ARD îşi împart colegiile şi funcţiile, FMI face programul economic al României

Autor: Cristian Hostiuc

28.10.2012, 21:21 2163

În timp ce liderii USL, alianţei de guvernământ formată din PSD şi PNL, îşi negociază colegiile şi oamenii pentru alegerile din 9 decembrie, FMI, Consiliul Investitorilor Străini şi AmCham (Camera de Comerţ Româno-Americană) fac programul economic de guvernare pentru cei care vor veni la Palatul Victoria. Cum niciunul dintre partidele şi alianţele care se bat pentru cele 500 de locuri din Parlament nu vine cu vreun program economic mai clar decât celebra frază care figurează la toată lumea "îmbunătăţirea condiţiilor de trai, reducerea taxelor şi a birocraţiei şi asigurarea de locuri de muncă", lasă că vin FMI-ul şi reprezentanţii investitorilor străini cu obiective clare: majorarea preţului la gaze şi energie electrică, lichidaţi întreprinderile de stat care nu pot fi privatizate sau restructurate, lăsaţi cursul de schimb liber (asta se adresează Băncii Naţionale) sau majoraţi taxele şi impozitele.

În timp ce USL îşi rotesc sau îşi elimină candidaţii de la o zi la alta, la fel cum face şi ARD-ul (alianţa dintre PDL şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu), FMI a avut grijă să puncteze în ultimul raport de ţară că dacă s-ar majora TVA-ul şi impozitul pe venit cu un punct procentual, asta ar însemna un plus de venituri la buget de 3,2 miliarde de lei. Liderii USL - Victor Ponta şi Crin Antonescu - spun că nu se pune problema majorării impozitelor, dar FMI face deja exerciţii de simulare, fără să le ceară cineva. Doar aşa ca să existe o bază de discuţie în negocierile de după alegeri, când se va şti clar susţinerea şi componenţa Guvernului. Dacă s-ar renunţa la cota unică de 16% şi s-ar introduce diferenţiat un regim de impozitare, adică cei care câştigă mult atât ca persoană fizică, dar şi la nivel de companie să plătească o taxă mai ridicată, Florin Georgescu, ministrul finanţelor, ar deschide sticlele de şampanie. Ar fi revanşa lui după ce PNL împreună cu PDL au învins PSD-ul în alegeri în 2004 susţinând cota unică de 16%, aceasta fiind pilonul principal în programul economic.

Nici bine nu au instalat primul manager privat la o companie de stat - TAROM, care între timp a şi plecat după câteva zile, că CIS (Consiliul Investitorilor Străini) a cerut ca membrii care vin din sectorul privat în consiliile de administraţie în companiile de stat să nu fie obligaţi să-şi publice declaraţiile de avere. Un lucru foarte practic.

Consiliul Investitorilor Străini propune şapte măsuri pentru atragerea de noi investiţii

CIS: România are nevoie de instituţii mai performante. Măsuri propuse de investitorii străini

În timp ce de la Washington, New York, Viena, Paris sau Londra se formulează ideile şi propunerile economice pentru care se face lobby atât la Palatul Victoria, cât şi la Cotroceni sau la toate ministerele, liderii politici atât de la putere, cât şi de la opoziţie împart colegiile sau funcţiile în administraţie. Tu iei un post la regia silvică şi-ţi dau ţie o poziţie de director la ape sau la vamă. Asta-i negocierea din Kiseleff sau din Modrogan. La Washington şi la AmCham discuţia este cum să se treacă şi în România de la penalizarea "penală" la cea financiară în cazul dosarelor de corupţie.

AmCham: Cazurile de corupţie din România trebuie pedepsite mai mult prin "coerciţii financiare"

Nu ar fi o problemă că investitorii străini, care au businessuri de sute de milioane şi miliarde de euro în România, luptă pentru interesele lor sau că FMI, cel mai important creditor, face programul economic al Guvernului, pentru că în primul rând vrea să se asigure că-şi ia banii înapoi. Fiecare cu interesul lui. Problema este că partidele de la putere şi opoziţie cu liderii lor, mai mult sau mai puţin aceiaşi de 20 de ani, împart o dată la patru ani sau în fiecare an, după caz, posturile în administraţie sau contractele cu statul care trebuie dijmuite. Programele economice ale partidelor sunt copy şi paste de fiecare dată, începând de la programele de privatizări, restructurări, locuri de muncă, relansarea agriculturii şi a industriei naţionale până la sprijinirea clasei de mijloc. Vorbe goale pentru politicieni numai bune de pus pe hârtie. Până la alegeri mai sunt o lună şi două săptămâni şi nicio alianţă nu se bate public pentru vreo idee economică ce ar putea să relanseze un mediu de afaceri care se luptă să supravieţuiască în criză. Nicio dezbatere economică nu face carieră. Oricum ar fi strigător la cer ca Videanu sau Berceanu, Vosganian, Orban, Niţă, Georgescu să iasă în faţă şi să militeze pentru o măsură economică atâta timp cât, când au stat la putere, nu au făcut-o. Dar ăştia sunt politicienii, sunt ai noştri şi suntem condamnaţi să trăim cu ei. Bine măcar că FMI îşi schimbă negociatorul o dată la doi-trei ani şi are grijă să facă programul economic al României.

Mai citiţi şi:

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO