Opinii

Ministerul Finanţelor ia legea la mişto. Organizează dezbatere publică pe rectificarea bugetară după ce rectificarea a intrat în vigoare

Ministerul Finanţelor ia legea la mişto. Organizează...

Autor: Iulian Anghel

07.08.2013, 16:16 1196

Ministerul Finanţelor Publice organizează mâine, 8 august, la solicitarea unei organizaţii neguvernamentale, o dezbatere publică pe marginea primei rectificări bugetare din acest an. Doar că rectificarea bugetară a fost aprobată în Guvern la 30 iulie, iar ordonanţele de rectificare au apărut în Monitorul Oficial nr. 494 din 5 august.

Ministerul Finanţelor Publice inaugurează, altfel spus, moda slujbelor de botez la înmormântări.

Raţiunea pentru care organizaţia neguvernamentală a cerut Ministerului Finanţelor această discuţie izvorâşte din temeiul legilor în vigoare: legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, legea 52/2003 privind transparenţa decizională, legea 500/2002 privind finanţele publice şi legea 273/2006 privind finanţele publice locale. Aceste legi obligă administraţia să fie transparentă. Mai cu seamă legea transparenţei decizionale impune Guvernului să pună în dezbatere publică actele normative pe care le adoptă.

Pentru cine nu a văzut niciodată legea, transcriem din capitolul 1: „(1)Prezenta lege stabileşte regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei decizionale în cadrul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, alese sau numite, precum şi al altor instituţii publice care utilizează resurse financiare publice, în raporturile stabilite între ele cu cetăţenii şi asociaţiile legal constituite ale acestora. (2) Legea are drept scop: a) să sporească gradul de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative; b) să stimuleze participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative; c) să sporească gradul de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice.”

Ce obligă ea în primul rând? Ca anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ să fie adus la cunoştinţa publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea acesteia spre analiză, avizare şi adoptare de către autoritatile publice, iar, la publicarea anunţului, autoritatea administraţiei publice să stabilească o perioadă de cel puţin 10 zile pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice.

Aceasta este legea transparenţei din 2003, dar câte ori a fost ea respectată, la zece ani de la adoptare?

Elena Calistru, preşedinta Asociaţia Funky Citizens – ONG-ul de care vorbeam -, crede că a obţinut o mare victorie obligând Ministerul Finanţelor să organizeze o dezbatere publică pe marginea rectificării bugetare din 2013, iar argumentul ei este pertinent legal: un act normativ este definitiv în vigoare doar în momentul în care este adoptat de Parlament. De facto însă, asociaţia ei care militează pentru transparenţa publică spală mortul de la Ministerul Finanţelor şi-l face atât de transparent că mâine – poimâne ai crede că-i viu. De ce i-ar păsa veşnicului Gheorghe Gherghina de părerea cetăţenilor ongişti, câtă vreme nu-i pasă nici de ce spune sau ar putea spune Consiliul fiscal care primeşte ordonanţele de rectificări cu câteva ceasuri înainte ca ele să fie adoptate? – deşi există o obligaţie legală (legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară) ca această instituţie să dea un aviz în temeiul unei analize deloc formale asupra politicilor fiscale ale Guvernului?

Nu mai puţin de 57 de ordonanţe de urgenţă şi 16 ordonanţe simple a emis Guvernul Ponta în acest an şi mai niciuna nu a respectat „regulile procedurale minimale aplicabile pentru asigurarea transparenţei” cum cere legea 52/2003. Înaintea şedinţelor de guvern vezi pe ordinea de zi proiecte de acte normative, dar nu ştii niciodată ce conţin ele. Unde sunt publicate, ce schimbă? Le vezi apoi în Monitorul Oficial – nimeni nu ştie de ele, asociaţiile de profil fluieră a pagubă.

Avem legea transparenţei decizionale şi legea accesului la informaţii de interes public degeaba, pentru că nimeni din administraţie nu le respectă. Şi nici nu am văzut pe cineva adresându-se justiţiei, iar justiţia să spună: legea nu poate fi în vigoare pentru că încalcă o altă lege.

Când, în anii comunismului, nu s-a mai găsit nimic pe rafturile magazinelor, a fost inventată, post factum, teoria “alimentaţiei raţionale a omului sănătos” care explica cât de frumos este să adormi cu burta goală.

Ce poate spune Gherghina mâine, la “dezbaterea publică” despre rectificarea bugetară? Nimic mai mult decât: asta e, am adoptat legea, ghinionul vostru, ziceţi mersi că v-am spus. Noi guvernanţii din toate guvernele ne-am făcut datoria, am inventat legea transparenţei, dar dacă voi ne credeţi, e treaba voastră că aveţi mintea-ntr-o dungă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO